Keveset fogyasztunk, és még kevesebbet fogunk

2009.04.23. 11:52 Módosítva: 2009.04.23. 13:24
Februárban 3,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerkereskedelem forgalma 2,5 százalékkal, az iparcikkféleségeké átlagosan 10 százalékkal csökkent. A járművek forgalmában 28 százalékos, az egyes vegyes jellegű iparcikkek forgalmában pedig 15 százalékos visszaesést regisztráltak. Az illatszerek és a használt cikkek forgalma viszont nőtt. Eközben csökken a vállalkozások száma és nő az elbocsátottaké, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint pedig az év további részében számítani kell az értékesítőhelyek számának csökkenésére is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. februárban 3,2 százalékkal, az év első két hónapjában 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, derül a KSH ma közzétett jelentése szerint. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz mérten. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009. január–februárban 958 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből februárban 477 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első két hónapban a kiskereskedelmi eladások 48 százalékkal az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százalékkal az üzemanyag-, 12 százalékkal a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus részesedése 25 százalék volt

Kevesebbet eszünk

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma az év első két hónapjában 2,0 százalékkal, februárban 2,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. 2009. februárban az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hiper- és szupermarketek, vegyesboltok – 2,6 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek eladásai 1,1 százalékkal mérséklődtek 2008 azonos időszakához viszonyítva. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem februári forgalmának volumene 0,2 százalékkal maradt el a januáritól

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rendkívülinek minősítette a különböző iparcikkféleségeknél az átlagosan 10 százalékos, ezen belül a tartós cikkeknél a 20 százalékos, a járművek 28 százalékos, valamint az egyes vegyes jellegű iparcikkek 15 százalékos visszaesését.

Válságban sem akarunk büdösek lenni

A ruházati cikkeknél feltehetően az akciós időszaknak köszönhetően csak 3 százalék volt a visszaesés, a könyveknél, papírárunál 6 százalék. Az egyedüli válságálló termék az illatszer, ahol viszont 6 százalék volt a bővülés. „Természetes”, hogy a használt cikkeknél 6 százalékkal bővült a vásárlások mennyisége előző év februárjához képest. A gazdaság teljesítményének, az ipari termelésnek a visszaesése, a reálkeresetek csökkenése egyértelmű hatást gyakorol a kereskedelemre is, közölte az OKSZ.

A kereskedők sem túl optimisták

A szövetség az idei kilátásokkal sem elégedett. Nem csak a rossz évkezdet miatt, hanem a korábbi időszakok visszaesése miatt sem: 2007-ben 3 százalékkal, 2008-ban 2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés (volumenben számolva), 2008. decemberében, a hagyományos csúcsidőszakban is 3 százalékos visszaesést mutatnak a forgalmi adatok. Kisebb mértékben csökken az alkalmazottak száma is a kereskedelemben: decemberben 363, januárban 361, februárban 357 ezer volt a számuk. Csökkent a vállalkozások száma is az ágazatban, a tavalyi 200 ezerről 194 ezerre, továbbá számolni kell ebben az évben az értékesítőhelyek számának csökkenésével is.

Az OKSZ úgy véli, hogy ez a piaci helyzet is azt mutatja, hogy az általános forgalmi adó bejelentett emelése nem fogja a remélt költségvetési bevételt eredményezni, még jobban visszaveti az értékesítést és erősíti a feketegazdaságot.

Csökkenő fogyasztás Európaszerte

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. februárban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése az Európai Unióban; ennek mértéke az unió 27 tagállamában átlagosan 3,4 százalék, az eurózóna országaiban 4,0 százalék volt az előző év azonos hónapjához mérten. Az elérhető adatok szerint növekedést csak Lengyelországban és Belgiumban, csökkenést 16 tagállamban mértek.