Nyomozás indul a Megyeri híd-ügyben

2009.04.24. 08:52
Mégis lesz nyomozás a Megyeri híd körül kipattant botrányban - tudta meg a Népszabadság. A híd építéséért 15 milliárd forintot kapott alvállalkozóként a Ganz Acél, amely azonban saját alvállalkozóit nem fizette ki. Korábban sem a rendőrség, sem a VPOP nem akart nyomozni, de a főügyészség most kötelezte a rendőröket erre.

Bár korábban mind a BRFK, mind a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága elutasította, hogy eljárást indítson a Ganz Acél ki nem fizetett kisvállalkozóinak ügyében, a Fővárosi Főügyészség április 15-én kelt határozatában úgy döntött: a BRFK-nak mégis nyomoznia kell – írja a Népszabadság. Az ügyészségi döntés a 24, pénzére vró alvállalkozót képviselő Magyar György panaszára született meg.

Magyar György az év elején csalás gyanújával tett feljelentést, miután a hídépítésen munkájukat hibátlanul elvégző alvállalkozók hiába várták a pénzüket. Több cég csődbe ment, nem egy vállalkozónak már a házát is elárverezték. Mint az Index néhány napja megírta, a híd 63 milliárd forintos árából a két fővállalkozó, a Hídépítő és a Strabag nagyjából 15 millárdot fizetett ki az alvállalkozó Ganz Acélnak.

A Ganz azonban nem fizette ki saját alvállalkozóit, így közülük csak azok jutottak pénzükhöz, akik – köztük a Hídépítő érdekeltségébe tartozó Hídtechnika, amely egyben a Ganz Acél ötven százalékos tulajdonosa – engedményeztetéssel közvetlenül a két fővállalkozótól kaptak pénzt, több mint egymilliárd forintot. A többi alvállalkozó most hasonló nagyságrendű összeget követel, ebből a Ganz Acél 600-800 milliót ismer el, és ennek mintegy harminc százalékát lenne hajlandó kifizetni.

A Népszabadság azt írja: eddig 32 felszámolási kérelmet nyújtottak be a hitelezők a Fővárosi Bíróságon, a cégnyilvántartás szerint máig nem rendelték el a Ganz felszámolását. Az alvállalkozóit a tartozás töredékéig készpénzzel, nagyobb részben pedig hulladék vassal, valamint a Ganz Zrt. részben külföldi cégekkel szemben fennálló követeléseinek átadásával szeretné kifizetni a Megyeri híd építőit - írja a lap, amely szerint az ügyészség által elrendelt nyomozás középpontjában egy 1,3 milliárd forintos vitatható pénzügyi tranzakció áll..