A forintot is megviselheti a világjárvány

2009.04.28. 07:46 Módosítva: 2009.04.28. 07:46
Elemzők szerint a feltörekvő gazdaságok devizáit is érzékenyen érintheti a mexikói sertésinfluenza-járvány terjedése, az utóbbi időkben örvendetesen növekvő kockázatvállalási kedv hanyatlását okozva.

Úgy tűnik, a piacokon tapasztalható optimizmust "megfogták" a vírus megjelenésével kapcsolatos hírek - véli Ötvös Mihály, a Commerzbank devizakereskedője. A forint hétfő reggeli gyengülésében is lehetett szerepe az influenzáról szóló híradásoknak, ám Ötvös szerint a feltörekvő devizák egyelőre kiegyensúlyozottan teljesítenek. A történet azonban csak most kezdődött, és bár a világ igyekszik elébe menni a fejleményeknek, elképzelhető, hogy a feltörekvő piacokat súlyosabban érinti az ügy és devizáik gyengülnek majd - mondta Ötvös.

Az euró/forint már hétfőn reggel bejárt egy 5 forintos sávot, miután 292-ról indulva 296,5-ig gyengült a sertésinfluenza-járvány által keltett első piaci pánikreakció miatt - fogalmaztak a Takarékbank elemzői.

A devizapiacon egyelőre nem érzékelhető a mexikói influenzavírus terjedése Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője szerint. A kereskedő úgy véli, amennyiben a peso extrém módon gyengülne, az valószínűleg nagyobb hatással lenne a többi feltörekvőre is, de az euró/forint alakulásában valószínűtlen a komolyabb változás. A szivacsos agyhártyagyulladás és a madárinfluenza-vírus korábbi jelentkezése idején is hasonló jóslatok láttak napvilágot, ám végül a hatások korlátozottak voltak - tette hozzá Kolba.