A kormány tudott a Mol-részvények orosz felvásárlásáról

2009.04.28. 20:01 Módosítva: 2009.04.28. 21:49
Korábbi állításaival szemben a kormánynak volt előzetes információja a Mol-részvények felvásárlását célzó orosz akcióról, állítja Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke. Szerinte ezt részben Ficsor Ádám, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is megerősítette.

A kormányzat korábbi állításával ellentétben a nemzetbiztonsági bizottság ülésén kiderült, a szolgálatok a tranzakció előtt néhány nappal tájékoztatták a kormányt arról, hogy várhatóan gazdát cserél az OMV tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol részvénycsomag. "Kaptak tájékoztatást, lehetett érezni és tudni, hogy mi várható, és nem történtek meg azok a védelmi mechanizmusok, nem indították el azokat a folyamatokat, amelyek ellenlépésként ezt a tulajdonosi váltást megakadályozhatták volna" - mondta a bizottság elnöke, Simicskó István a testület keddi ülése után.

Ezt állítása szerint Ficsor Ádám, a titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter is részben elismerte.

Tóth Károly, a bizottság szocialista tagja is elismerte, hogy a kormány tudott a Mol-részvények iránti vásárlói szándékról, de szerinte két gazdasági társaság ügyletét nem lehetett megakadályozni. Szerinte akkor lenne baj, ha az állam és a szolgálatai nem tudtak volna az olajvállalat papírjainak eladásáról. Arról nem beszélt, hogy a kormány eddig miért tagadta, hogy tudomása volt az üzletről.

Ficsor Ádám szerint a tranzakció pontos részleteiről a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén tényekkel alátámasztva bemutatták, hogy a tranzakciót megakadályozni nem volt lehetőség.

Simicskó elmondása szerint az Információs Hivatal, vagyis a hírszerzés úgy tájékoztatta a bizottságot, hogy ők hitelt érdemlően jelezték a tranzakció bekövetkeztét.

A kormány képviselői két nappal az OMV birtokában lévő 21,7 százaléknyi Mol-részvény orosz kézbe kerülése után azt állították a külügyi bizottság meghallgatásán, hogy nem volt előzetes értesülésük az oroszok terveiről. Pedig Gyurcsány Ferenc márciusban, a tranzakciót megelőző három hétben az osztrák kancellárral és az orosz elnökkel is találkozott.

Simicskó arra a kérdésre nem felelt, hogy milyen lépéseket kellett volna tennie a kormányzatnak a tőzsdei tranzakció megakadályozásáért, csak annyit mondott, hogy van nemzetközi gyakorlata annak, hogy a tulajdonosi szerkezet ilyen változását részben megakadályozza vagy legalább megnehezítse egy kormány.

Ficsor Ádám korábbi nyilatkozatában, amit a bizottság üléséről távozóban adott, még nem beszélt arról, hogy a kormánynak tudomása volt a készülő üzletről. Azt mondta, abban egyetértés volt a bizottsági ülésen, hogy cél a nemzeti olajvállalat stratégiai függetlenségének a megőrzése. Az ezzel kapcsolatos részletekről viszont már volt vita, olyan vita, amely segítheti a kormányzat jövőbeni munkáját.