Beszáll az MVM cégébe az E.On

2009.04.28. 17:17
Magyarország két meghatározó energetikai cégcsoportja, az MVM és az E.ON 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a Powerforumnak, a magyar árampiaci kereskedés egyre növekvő jelentőségű eszközét működtető társaságnak. Az E.ON a 120 millió forint alaptőkéjű társaságban az alaptőkével azonos mértékű tőkeemelést hajt végre, ennek révén alakul ki a tervezett tulajdoni arány. A Powerforum önálló gázkereskedési szekciót hoz létre, amellyel így a rendszer egyidejűleg lesz képes kiszolgálni az áram- és a földgázpiac igényeit.

A Powerforum elődjét az MVM 7 éve hozta létre annak érdekében, hogy élénkítse a hazai árampiaci kínálatot és kereskedelmet. A rendszer életképességét az eltelt idő igazolta, a 2008. évi kötések volumene a tavalyi magyarországi áramfogyasztásnak csaknem 20 százalékát tette ki. A Powerforum hazai árampiaci szerepének, egyben szakmai elismertségének újabb lökést adott, hogy az MVM Trade Zrt. tavaly ősszel lebonyolított éves áramaukcióját – első alkalommal – már ezen keresztül bonyolította.

Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója a megállapodás kapcsán hangsúlyozta, hogy annak legnagyobb jelentőségét a két cég ezidáig példa nélküli együttműködésében látja. Megítélése szerint a teljes hazai energiapiacnak is fontos üzenet a két cégcsoport közös vállalkozása. Az MVM számára egyben jelentős szakmai elismerés, hogy az egyik legnagyobb európai energetikai társaság magyarországi képviselői az MVM által kifejlesztett eszközt választották. Ezzel egy új szegmensben, a gázpiacon is megvalósul – az MVM innovációja révén – az áramszektorban már évek óta sikerrel alkalmazott piaci kereskedelmi technológia.

Dr. Matthias Keuchel, az E.ON Földgáz Trade igazgatósági elnöke, az E.ON Hungária igazgatóságának tagja elmondta: a Powerforum gázkereskedelmi platformmal történő bővítése tovább növeli a magyar gázpiac likviditását és transzparenciáját és újabb külföldi kereskedőket vonz majd Magyarországra. Ezzel a fogyasztók járnak jól, hiszen sokkal kézzelfoghatóbbá válik a 'piaci ár' fogalma és újabb kereskedelmi lehetőségek nyílnak meg előttük.

Hogy működik?

A Powerforum, mely korábban MVM Piactér néven működött, olyan internet alapú hirdető tábla, amely a regisztrált felhasználók számára nyitott, megkülönböztetés mentes, átlátható módon biztosít lehetőséget a potenciális szerződéses partnerek megtalálására, a szükségletek beszerzése, illetve a feleslegek értékesítése folyamatában.

A platform nem azonos egy áramtőzsdével, részben több, részben kevesebb szolgáltatást nyújt annál. Több, mert egy börzéhez képest lényegesen rugalmasabb az itt megjelenő termékek köre. Másfelől viszont a Powerforum felületén nem történik szerződéskötés, a felhasználóknak minden esetben egymás közti kétoldalú szerződést kell kötniük a villamos energia szállításáról. Ugyanakkor lehetőség van anonim licitek lebonyolítására is.