Jön a magyar milliomoslista

2009.04.29. 08:58 Módosítva: 2009.04.29. 15:23
Tavaly ötmilliárd forint kellett ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb magyarok közé kerülhessen: könnyen lehet, hogy az összeg a lista történetében először csökken majd a válság nyomán, az amerikai és az európai példa azt mutatja, a milliárdosokat megtépázta a válság.

A munka ünnepén megjelenő százas lista bizonyára kellemetlen perceket szerez jó néhány hazai milliárdosnak – nem nehéz ugyanis megjósolni azt, hogy a válság komolyan megtépázta vagyonukat. Főleg azokét, akik részvényekbe, befektetési alapokba vagy ingatlanba tették megtakarított -megkeresett forintjaikat. Vagyis nagyon úgy tűnik mindenkinek leértékelődött a vagyona a hazai milliárdos listán.

Bár a 100 Leggazdagabb, a Napi Gazdaság kiadványa csak csütörtökön jelenik meg, annyi szinte bizonyos hogy milliárdokban mérhetjük a veszteségeket – itthon is. A példa ismét adott: az Egyesült Államokban megjelenő Forbes magazin alaposan leértékelte a világ gazdagjainak vagyonát. Emberemlékezet óta nem buktak akkorát a világ dollármilliárdosai, mint az elmúlt egy évben.

A Forbes magazin idei kimutatása szerint tavaly 4400 milliárd dollárnyi vagyonnal az idén már csak felével, azaz 2400 milliárddal rendelkeztek a glóbusz leggazdagabbjai. Tavaly még 1125-en birtokoltak egymilliárd dollárt meghaladó vagyont, jelenleg viszont csak 793-an.

Bukott Gates, Buffet, Slim

Ez mélyütés, nem vitás. Teljesen mindegy hogy milyen üzletben voltak érdekeltek vagy érintettek vagyonuk harmadát-felét vagy négyötödét elbukták a világ nábobjai. A szoftvercápa Bill Gates Microsoft részvényei „mindössze" 45 százalékkal értékelődtek le és ezzel került vissza a lista élére. Warren Buffett befektető és Carlos Slim Helú mexikói távközlési mágnás - a korábbi második és első - érdekeltségeit ennél nagyobb mértékben büntették a piacok. Hárman együtt egyébként 68 milliárd dollárt buktak, ami felér egy kisebb méretű európai gazdaság éves összteljesítményével.

Az általános vagyonvesztés nem kímélte Európa leggazdagabbjait sem. A tavalyi lista összeállításának idejében még a vén kontinens 298 lakója birtokolt 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyont, most csak 196. Ugyancsak magáért beszél, hogy a 25 leggazdagabb európai összesített vagyona 276 milliárd dollárra tehető – ez bő 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A tavalyinál jóval könnyebb is bekerülni az elitklubon belüli elitklubba, míg 2008-ban még 12 milliárd dollár kellett ahhoz, hogy valaki a 25 leggazdagabb európai közé tartozónak vallhassa magát, az idén „csak" 6 milliárd.

Veszítettek az Ikea és az Aldi urai is

Kilencmilliárd dolláros vagyonvesztése ellenére – 2005 óta folyamatosan – Ingvar Kamprad, az IKEA áruházlánc alapítója és főtulajdonosa áll az élen: az idén 83 éves svéd öregúr 22 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezik. A kiskereskedelemből gazdagodtak meg a német Albrecht fivérek is: Karl és Theo az alacsony árairól közismert Aldi keménydiszkont-lánc tulajdonosai, együttes vagyonuk 40 milliárd dollár. A leggazdagabb európai nő továbbra is Liliane Bettencourt; a L'Oréal-örökös az elmúlt időszakban sokat szerepelt az újságok címlapján, a hírek szerint ugyanis 1 milliárd dollárt ajándékozott „udvari fotósának".

Nincs még egy nemzet ugyanakkor, amely akkora arányban veszítette volna el dollármilliárdosait, mint Oroszország. Míg a tavalyi listán még 87-en voltak, az idein már csak 32-en. Vagyoncsökkenésük is hasonló mértékű volt: együttesen 369 milliárd dollárt buktak a válságon. Nem véletlenül persze, hiszen az elmúlt években mutatott dinamikus, a nyersanyagárak száguldása által hajtott orosz gazdasági növekedés a tavalyi év közepén megtorpant, az idei évre pedig már 2,2 százalékos GDP-csökkenést várnak az elemzők. Nem segítette az orosz vagyonok megőrzését a moszkvai tőzsde és a rubel összeomlása sem.

Hogy mekkorát buktak az oroszok, kiválóan jelzi, hogy míg a 2008-as rangsor éllovasa, Oleg Gyeripaszka fémcár 28 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhetett, a 2009-es nemzeti listavezető, Mihail Prohorov befektető már „csak" 9,5 milliárd felett rendelkezik. Drámai mértékben zsugorodott a Londonban élő Roman Abramovics vagyona is, a tavalyi és az idei listán is a második helyre befutó, egykoron az orosz gazdaság fenegyerekének tartott befektető üzleti érdekeltségeinek és magántulajdonának az értéke 23,5 milliárd dollárról 8,5 milliárdra esett vissza.

És ezek után jogos kérdés, hogy mennyit bukott a 2008-as 300 milliárdos vagyonából Demján Sándor, vagy mennyivel ér kevesebbet idén a második helyen álló Csányi Sándor 160 milliárdosra tartott magánvagyona? Nem tudni egyelőre, hogy a száz vezető hazai üzletember – és asszony közé mennyivel lehetett idén bekerülni. Míg az első lista 2002-es megjelenésekor 2,2 milliárd forint volt az alsó határ – ez akkor 10 millió eurónak felelt meg – tavaly már 5 milliárd kellett ahhoz, hogy valaki a leggazdagabbak között tudja magát.