Júliustól drágulnak az új lakások

2009.04.29. 10:28
Bár még nem szavazta meg a Parlament, nem valószínű, hogy bármi akadálya lenne a júliusi áfa-emelésnek. Mivel a beruházók várhatóan a vevőkre hárítják majd a plusz terhet, a következő két hónapban a még elérhető állami támogatások mellett az alacsonyabb árú újépítésű lakások iránti kereslet is élénkítheti majd a piacot - vélik az Otthon Centrum szakértői.

Több kérdőjel van még a tervezett áfa-emelése kapcsán; nem tudni egyelőre, hogy a 25 százalékra emelt áfától mentesít-e a módosítás életbe lépése előtt megkötött szerződés, vagy a növelt összeg a pénzügyi teljesítés ezt követő határidejére vonatkozik majd. Emellett felmerülhet az eshetősége annak, hogy a válság hatásaitól amúgy is jócskán sújtott (akóingatlanok esetében külön szabályozás érvényesülhet. Célszerű azonban ezektől eltekinteni, és a lakást vásárolni tervezők számára legkedvezőtlenebb lépésre felkészülni, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

A módosítás az újépítésű lakásokat érinti csak, hiszen ott állapít meg a beruházó áfával növelt nettó árat. Pont az ilyen eshetőségekre felkészülve nem egyszerű bruttó árat tüntetnek fel a fejlesztők, hanem a "nettó ár + mindenkor hatályos áfa" kitételt alkalmazzák, már az előszerződésben is.

"Mindenképpen célszerű még a módosítás előtt végszerződést kötni, mert az áfa-emelés miatti áremelkedés egészében kikerülhető" - hangsúlyozta Görög Áron, az Otthon Centrum Projekt Consulting operatív vezetője.

Abban az esetben is előnyös lehet a mielőbb leszerződés a kiszemelt új lakásra, ha a pénzügyi teljesítés dátuma lenne a mérvadó a magasabb áfa megfizetéséhez. Ez a jelenlegi piaci helyzetben ugyanis reálisan érvényesíthető alkupozíciót jelent a beruházóval szemben. Ha ugyanis a beruházónál el tudjuk érni, hogy az esetleg korábban megállapított fizetési ütemezéstől eltérően, még július elseje előtt a lakás árának minél nagyobb részét kifizethessük, azzal még az alacsonyabb árat érvényesíthetjük, miközben a beruházó - a korábban számlájára érkező összeg miatt - kamatnyereséget ér el.

A jelenlegi piaci helyzetben, amikor a vevők 5-7 százalékos alkupozíciót érhettek el az elmúlt hónapokban, miközben a beruházókat egyre nehezebb projekthitelezési feltételek sújtják, nem reális, hogy a fejlesztő teljes egészében átvállalja a vevők helyett a 4,2 százalékos plusz terhet; 20-ról 25 százalékra emelkedő áfa ugyanis ilyen mértékű drágulást jelent a bruttó összegben. Ez sok esetben a profitjuk egészét is elvihetné.

Az újépítésű lakást vásárolni tervezőknek tehát érdemes mielőbb körülnézni a piacon, és ha kiszemelték a megfelelő ingatlant, célszerű mielőbb megkötni az adásvételi szerződésüket.