Az áfamizériát kétszeresen érzik bőrükön a panellakók

2009.04.30. 13:59 Módosítva: 2009.04.30. 14:08
Az áfacsökkentés a távhő esetében egy hónapig furcsamód magasabb áfát hoz, ezt pedig nemcsak a távhő alapdíján keresztül, hanem a melegvizen keresztül is megérzik a paneltulajdonosok.

Júniusban még 20 százalékos lesz a távhő áfája, júliusban aztán felmegy 25 százalékosra, hogy aztán augusztus 1-jétől 18 százalék legyen – írtuk nemrég az új kormány idei adócsomagjáról szóló cikkünkben. A távhőáfa körüli mizéria kétszeresen is sújtja a panellakásokban élőket, igaz, csak egy hónapban, idén júliusban.

Azért lesz a három nyári hónapban három különféle áfája a távhőnek, mert a távhőszolgáltatás áfatartalmának módosításához az EU engedélyét be kell szereznünk. Az átfutási idő miatt így pedig minden bizonnyal csak augusztustól csökkenhet 18 százalékra a távhőszolgáltatás áfakulcsa – szemben a többi, 18 százalékos kulcs alá sorolandó termékkel (tej, tejtermék, kenyér és pékáruk), amelyeknél nem kell uniós jóváhagyás, így esetükben június 30-án még 20, július 1-jétől pedig 18 százalékos áfakulcsot alkalmazhat Magyarország, ha a parlament is megszavazza a törvényjavaslatot. A távhőáfa tehát július 1-jétől a normál áfakulcsemelés miatt 25 százalékos kulcsba kerül, hogy rá egy hónapra 18 százalékos körbe essen vissza.

A távhőáfa júliusi mozgása nem csak a távhő alapdíját fogja megemelni a júniusihoz képest 4,2 százalékkal. (Az alapdíj nettó ára x forint, a bruttó, a fogyasztó álfal fizetendő ára a júniusi alapdíjnak 1,2*x, júliusban pedig 1,25*x, így a júliusi alapdíj a júniusinak 1,25/1,2=1,042-szerese, vagyis a júliusi díj a júniusit 4,2 százalékkal haladja meg.) A távhőt melegvízkészítésre is használják, a júliusi áfaemelés ezért a júliusi melegvízkészítési célú hődíjat is megdrágítja.

Számlázási okok miatt azonban az egy hónapig ható áfaemelést nem egyetlen hónapban érzékelik a paneltulajdonosok. A júliusi alapdíjat abban a hónapban kell kifizetni, ám a júliusi melegvízkészítési célú hődíjat két hónappal később, szeptemberben kell leróni. Júliusban tehát 25 százalékos áfatartalmú alapdíjat és 20 százalékos áfatartalmú melegvízkészítési célú hődíjat számláz ki a távfűtő cég, augusztusban 18 százalékos áfás alapdíjról és továbbra is 20 százalékos áfás melegvízdíjról szóló számla jön, szeptemberben 18 százalékos áfás alapdíj és 25 százalékos áfás melegvízdíj lesz, októberben aztán mindkét költségrész 18 százalékos áfás lesz.