Az eddigi legnagyobb áfacsalást leplezték le

2009.04.30. 11:38 Módosítva: 2009.04.30. 15:48
Az eddigi legnagyobb áfacsalás ügyében nyomoznak, teljes hírzárlat mellett. A gyanú szerint fiktív szállítmányok után igényelt vissza áfát összesen tízmilliárd forint értékben. Az ügybe az OTP egyik leánycége, az OTP Trade is belekeveredett: az APEH-nek is benyújtott számlák után megelőlegezték a cégeknek a visszavárt áfát. írja a HVG.

Három magyarországi cég – a Denider, a Globál Impex és a Va-Mix – szlovákiai, németországi és román vállalkozásoknak szállított papíron különféle árukat, például kristálycukrot, mp3-lejátszót, dvd-lejátszót, számítógépeket. Ezeket a szállítmányokat papíron át is vették, ellenértéküket átutalták – olvasható a HVG eheti számában. A szállítmányok azonban ténylegesen nem léteztek, az cégek azonban az APEH-től visszaigényelték az áfát, melynek összegét az OTP Trade megelőlegezte nekik.

A nyomozás alatt feltűnt, hogy az addig jelentéktelen cégek több száz milliós forgalmat kezdtek el bonyolítani. Nagykereskedelmi mennyiségekkel üzleteltek, pedig nem volt elegendő raktáruk az áru elhelyezéséhez. A számítógépek sorozatszáma is fiktív volt, a fuvarlevelek hamisak voltak. A szállító teherautók közül egy sem volt, melyre ráfért volna a papírokon szereplő mennyiség. Mindez azonban az OTP Trade-nek nem szúrt szemet: bár a cég védekezése szerint nekik elég volt a papírokat áttekinteni, a hetilap megjegyzi, hogy a milliárdos nagyságrendű kifizetések előtt a hiteleknél egyébként szokásos vizsgálatokat sem végezte el a bank leánycége.

A HVG értesülései szerint az ügy felgöngyölítése Szlovákiában kezdődött. A nyomozás elején rövid időre őrizetbe vették az OTP Trade Kft. két vezetőjét, Kozár Lászlót és Simon Erikát. Ők a kihallgatás alatt a bank felsőbb régióira hivatkoztak.

A nyomozók nem nyilatkoznak, mert folyamatban lévő ügyről van szó. A nyomozást várhatóan ősszel zárják le.

Az OTP már tett feljelentést

Az OTP Bank Ellenőrzési Igazgatósága már 2007 augusztusa és októbere között átfogó vizsgálatot végzett az OTP Trade Kereskedelmi Kft.-nél. A minden részletre kiterjedő belső vizsgálat olyan gazdálkodási hiányosságokat tárt fel, amelyek az 50 millió forintos alaptőkéjű Kft. kárára történtek - közölte az OTP az MTI-vel pénteken. Az OTP Bank megtette a szükséges munkajogi, társasági jogi lépéseket, a visszaélések, egyebek mellett hűtlen kezelés, csalás és csődbűntett gyanúja miatt büntető feljelentést tett - áll a közleményben. A bank a folyamatban lévő hatósági eljárások érdekeire tekintettel többet nem közölt.