Hatmilliárddal az adóslista élén

2009.04.30. 00:02 Módosítva: 2009.04.30. 00:52
Az APEH közzétette a százmillió forintnál többel tartozó cégek, valamint a legalább tízmillió forintnyi adót meg nem fizető magánszemélyek listáját. Egy szegedi társaságnak bírságokkal együtt több mint hatmilliárd forintot kellene befizetnie. Hét cég adótartozása több mint egymilliárd, négy magánszemély a cégek közé is beférkőzött. Adóslistán a Gardénia, a M.E.G.A Trade, az Il Ferro, a Szobi Szörp, bajban a Bajvan Május Válságban Lévő Kft.

Bár a szegedi székhelyű Csóka-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az APEH aktuális feketelistájának csak a második helyén szerepel, valójában mégis a legnagyobb adós. A listának ugyanis a nyolcadik helyét is ez a társaság foglalja el, így a több adónemből összesen 3 624 440 000 forintnyi adóhiány, valamint 2 472 774 000 forintnyi bírság és pótlék - hivatalos kifejezéssel élve megállapított jogkövetkezmény -, összesen tehát csaknem 6,1 milliárd forintnyi tartozás szerepel a számláján.

Aldebaran és emberkölcsönző

A lista második helyére kerül így az elvileg éllovas Aldebaran Trade Kft., amely csaknem 3 milliárd forintos adóhiányt hozott össze, amihez társul még 2,25 milliárd forintnyi jogkövetkezmény. Több mint kétmilliárdos adóhiányt hozott össze az Aldebaranhoz hasonlóan budapesti bejegyzésű People Rent Magyarország Kft., míg további négy cég egymilliárdos adóhiány fölött zárta az elmúlt negyedévet.

Az APEH által most közzétett feketelistán összesen 112 gazdasági társaság szerepel, többségük a neve alapján kereskedelmi és/vagy szolgáltató tevékenységet folytat. Vagy folytatott: a listázott társaságok lényegében fele, 57 cég már felszámolás alatt áll.

Szobi, Gardénia, Il Ferro, Bajvan Kft.

Az adóslistán van több híres vagy hírhedt márkanév is. A tőzsdén is jegyzett győri Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt. 326 milliós adóhiányt hozott össze, amire rakódik még 200 millió forintnyi bírság. A Gardéniához hasonlóan felszámolás alatt álló Szobi Szörp Kft. 116 milliós adótartozásához 104 millió forintos jogkövetkezmény társul, vagyis a szörpgyárnak 220 millió forintot kellene megfizetnie.

Az Il Ferro Kft. ugyan nem áll felszámolás alatt, de több ezer ügyfele alighanem futhat a pénze után - ahogyan vélhetően az APEH sem reménykedhet a 258 millió forintnyi be nem fizetett adó és a 200 milliós bírság behajtásában. Az élelmiszerhamisításról elhíresült M.E.G.A. Trade az adómorálban sem volt erős: 778 milliós adótartozása van – ezzel a tizenegyedik a sorban –, és ezt 714 milliós pótlék és bírság fejeli meg.

Ugyan nem ismert cég a Bajvan Május Válságban Lévő Kft., de figyelemreméltó a tulajdonosainak realitásérzéke. A cég tényleg bajban van, 110 millióval lóg az adóhivatalnak, amire jön még 84 millió forintnyi bírság.

Milliárdosok a tizediken

A feketelistán nemcsak a százmillió forintosnál nagyobb adótartozással rendelkező cégek szerepelnek, hanem azok a magánszemélyek is, akiknek az adóhiánya elérte a tízmillió forintot. Közülük négyen azzal a bravúrral is büszkélkedhetnek, hogy a cégek közé is bekerültek, azaz százmilliós nagyságrendű az adótartozásuk.

A magánszemélyek között a legnagyobb adós a budapesti lakcímen, egy kőbányai, tizedik emeleti lakásban bejelentett He Ji Huang. Ő az összesített rangsorban is 16. helyre tudott kerülni 624 millió forintos adóhiányával (erre még jön 631 millió forintnyi jogkövetkezmény, vagyis He Ji Huangnak összesen 1,25 milliárd forintot kellene befizetnie az államkasszába).

Az összesített listán csak tíz hellyel áll hátrébb a második legnagyobb adós, egy szeghalmi lakos. Az APEH adatai szerint Baloghné Forrás Erzsébet 371 millió forintot nem fizetett meg az adóhivatalnak, amire még 265 millió forintnyi bírság és pótlék rakódik, Sőt, neki egy másik jogcímen további 292 milliós adótartozása van, amit újabb 212 milliós bírság is megfejel. Ha a két tételt összeadjuk, a szeghalmi asszonynak is összejön egy 593 milliós adóhiány, amivel közvetlenül a kőbányai férfi mögött, a 17. helyen lenne az összesített listán.

Két budapesti, egy hatodik és egy tizenötödik kerületi címen bejelentett férfinak van még százmilliót meghaladó adótartozása. Előbbi, Lakatos Tibor 245 millió forintos, utóbbi, Rézműves Dániel 212 milliós adóhiányt hozott össze. A névsorban még 58-an szerepelnek, a többségük 30 millió forintot el nem érő adóhiánnyal.