Holnaptól kötelező az e-beszámoló

2009.04.30. 07:18
Holnaptól, vagyis a gyakorlatban hétfőtől már nem nyújthatják be papíralapon a cégek mérlegbeszámolójukat, május elsejétől ugyanis erre már csak elektronikus úton lesz lehetőségük. A beszámolókat ekkortól az Ügyfélkapunk kell benyújtani. A változással jobban nyomon követhetők lesznek, akik nem tesznek eleget ennek a bevallási kötelezettségnek.

Az eddigi adatok szerint ezt a cégek cseppet sem bánják, legalábbis a Fővárosi Cégbíróság illetékességi körébe tartozó körülbelül 180 ezer cég közül mindössze 15 ezren döntöttek a korai, azaz papíralapú beszámoló benyújtása mellett, a többség inkább kivár a fő szabálykénti május 31-i határidőig - tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Bíróság.

A legfontosabb változás az lesz, hogy nyomon követhetők lesznek azok, akik egyáltalán nem tesznek eleget beszámolókészítési és -benyújtási kötelezettségüknek. Jelenleg ugyanis a cégbíróságnak sem eszköze, sem kapacitása nincs arra, hogy ellenőrizze, szankcionálja a mulasztókat.

A bíróság most mindössze annyit tehet, hogy felszólítja a társaságot a beszámoló benyújtására, mellékelve a büntetési csekket. Pedig a szankció nagyon kemény, elvileg ugyanis aki felszólításra sem pótolja a hiányosságot, annak adószámát felfüggesztheti az adóhatóság, végeredményben pedig a cégbíróság törölheti is a társaságot.

Becslések szerint évente 50-60 ezer cég mulasztja el a beszámoló benyújtását, azt azonban nem lehet tudni, hogy közülük hányan pusztán figyelmetlenek és hányan notórius mulasztók. Ez a lista drasztikusan rövidülni fog, mert az új rendszerben az ellenőrzés automatikusan működik - ezt a feladatot a cégbíróság helyett az APEH látja el.

A beszámolókat az APEH elektronikus bevallási rendszerének segítségével kell benyújtani, magát a beszámolót és a közzétételi díj igazolását pedig csatolmányként kell elküldeni. A céginformációs szolgálathoz beérkező dokumentum automatikusan beérkezik az adóhatósághoz is, ahol összevetik a rendelkezésre álló adatokat - vagyis a hatóság bármilyen vizsgálatot lefolytathat. Így az is azonnal kiderül, ha egy cég egyáltalán nem adott be beszámolót. Ebben az esetben az APEH a már hatályos szabályok szerint jár el, vagyis felszólít, végső esetben pedig felfüggeszti az adószámot.