Nem kaptak fizetést a Herz dolgozói

2009.05.12. 10:38

A budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. nem tudta dolgozói áprilisi bérét kifizetni május 10-ig - áll a cég közleményében. A társaságnak hónapok óta nem sikerül megállapodnia folyó finanszírozási kérdésekről egyedüli hitelező bankjával, a pénzügyi nehézségek miatt már a dolgozók bérének kifizetése is veszélybe került.

"Mára az a szomorú helyzet állt elő, hogy nem tudtunk eleget tenni áprilisi bérfizetési kötelezettségeinknek a dolgozók felé. Társaságunk hónapok óta tárgyalásokat folytat finanszírozó bankjával, azonban még a rövidtávú, a mindennapi működéshez elengedhetetlen forrásokat sem érjük el emiatt" - jelentette ki Nagy Endre, a Herz Szalámigyár Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezető hozzátette, hogy a Herz termékei prémiumtermékek lévén a gazdasági válság ellenére továbbra is keresettek mind belföldön és külföldön, azonban a finanszírozás hiánya hónapok óta ellehetetleníti a termelést és a napi működést. A finanszírozási problémák következtében lecsökkent termelésvolumen miatt az elmúlt hónapban 130 dolgozó csoportos létszámleépítését jelentette be a vállalat a munkaügyi központ és a dolgozók felé.

"Mára minden területen drasztikus lépésekkel a minimumra csökkentettük a működési költségeket. Kész reorganizációs tervünk van a folytatáshoz. A jelenlegi helyzetben már csakis a külső finanszírozáson múlik, mikor tudunk a dolgozóknak bért fizetni, és helyreállítani a megszokott működési rendet" - tette hozzá Nagy Endre.

A hagyományos érlelésű szalámikat gyártó vállalatnak igen forrásigényes a termelése, hiszen egy-egy szalámi érési ideje három hónap, vagyis az árbevétel lassan érkezik, ezt az időszakot pedig finanszírozni kell.