Eltűnhet a szalámigyár

2009.05.19. 12:35
A hónapok óta finanszírozási gondokkal küzdő Herz Szalámigyár Zrt. ellen egyik beszállítója kezdeményezett felszámolási eljárást - írta a Népszabadság. A cég nem élt a fellebbezés lehetőségével 15 napon belül, mert még reménykedtek, hogy talán sikerül megállapodni a cég hitelezőjével, a CIB bankkal. A pénzintézet azonban nem akar több pénzt adni a vállalatnak. Május végén részesülhetne a Herz abból a 30 milliárdos hitelcsomagból, amit az állam biztosít a válság miatt nehéz helyzetbe került élelmiszer-ipari vállalatoknak, de ha a héten lenne elérhető hitel, a vállalatnak már az is késő lenne. A felszámolási eljárás megkezdése pedig így már csak a bíróságon múlik.

Egyik beszállítója kérelmére kezdeményeztek felszámolási eljárást a Herz Szalámigyár Zrt. ellen. A cég hónapok óta finanszírozási problémákkal küzd, mert hitelezője, a CIB bank a napi működéshez szükséges forrásokat sem hajlandó biztosítani a cég számára. A beszállító egy körülbelül kétmillió forintos ki nem fizetett számla miatt adta be a felszámolási kérelmet, írja a Népszabadság, amely kérelemnek ma jár le a fellebbezési határideje. A cég nem adott be fellebbezést, éppen a folyamatban lévő finanszírozási tárgyalások miatt. Vagyis innentől kezdve a bíróságon múlik, hogy mikor kezdődik meg a felszámolási eljárás. A Népszabadság szerint már ki is jelölték felszámolónak a Mátra Holdingot, a társaság vezérigazgatója, Nagy Endre azonban ezt az információt nem erősítette meg.

A vállalt hónapok óta folytat tárgyalásokat hitelezőjével, a CIB bankkal, a 4 milliárdos hitelállományának átalakításáról, azonban a pénzintézet még a mindennapi működéshez szükséges forrásokat sem akarja biztosítani. A cég forgóeszköz finanszírozási igénye 1,6 milliárd forint, de a CIB-bel erről sem sikerült megállapodniuk, hiába mondta el többször a vállalat, hogy termelése forrásigényes, mivel a szalámik érlelési ideje hónapokig tart, vagyis az árbevétel csak lassan érkezik, ezt az időszakot pedig finanszírozni kell.

A Herz április végén már elbocsátott 130 embert, dolgozói áprilisi bérét pedig nem tudta kifizetni május 10-ig. A cég decemberben már folyamodott állami támogatásért, a nehéz helyzetbe került élelmiszer-ipari vállalatok megsegítésére szánt 30 milliárdos hitelcsomagból is részesült volna, azonban ez a mentőcsomag május vége előtt nem lesz elérhető, a cégnek pedig már az is késő lenne, ha a héten igényelhetne belőle.