Rendőrök vitték el a VÉSZ elnökét

2009.05.20. 12:06 Módosítva: 2009.05.20. 13:08
Rendőrök kísérték el szerda délelőtt a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnökét, aki a szervezet néhány aktivistájával jelképesen bontott építőanyagokat rakott le az APEH Váci úti épülete elé, hogy "természetben" rója le tartozását. A vállalkozók arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ha a vállalkozónak a megrendelő nem fizeti ki tartozását, ő sem tudja megfizetni az adót.

A rendőrség vetett véget szerdán délelőtt a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége által tartott demonstrációnak az APEH Váci úti székháza előtt. A VÉSZ aktivistái szerda délelőtt az adóhatóság épülete elé vonultak, és 2-3 köbméternyi bontott építőanyagot, ajtót, ablakot, vasalatot és betonelemet raktak le a járdára. Éliás Ádámot, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnökét rendőrök kísérték el a helyszínről - mondta Mészárosné Győrvári Bella, a VÉSZ alelnöke. (A VÉSZ aktivistái kedden a tartozások miatt egy hévizi szállodát kezdtek el bontani a vendégek szeme láttára.)

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az akcióval arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy sok építési vállalkozót rendre nem fizetnek ki a megrendelők, a kiállított számlák után azonban nekik kellene megfizetni az adóterheket, amit a vállalkozók nem tudnak teljesíteni, mondta az Indexnek Mészárosné Győrvári Bella.

A lerakott építőanyagok nem akadályozták a forgalmat, hangsúlyozta Mészárosné Győrvári Bella. A rendőri intézkedés pontos okáról érdeklődtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóirodáján is, de ott későbbre ígértek választ.

R. Bakonyi Ágnes az APEH szóvivője az Indexnek azt mondta: váratlanul érte őket a VÉSZ akciója, de semmilyen atrocitás nem történt. Az ügyfélszolgálat működését nem akadályozta a lerakott építőanyag, sőt a vállalkozók úgy támasztottak ablakokat a falhoz, hogy mögé papírt is tettek. Az APEH nem tett feljelentést az ügyben, mondta R. Bakonyi Ágnes. Mint mondta: a demonstrálóknak annyit tudtak mondani, hogy az APEH előtt is ismert a probléma, de az adóhatóság végrehajtó szerv, a törvényeket nem ők hozzák.

02

Hosszabb ideje próbálunk javaslatainkkal megoldást kínálni a körbetartozások problémájára, de az igazságügyi tárcának elküldött levelünkre nem kaptunk választ, mondta a VÉSZ alelnöke. Az érdekvédelmi szervezet más országok példáját alapul véve azt javasolja, hogy ha egy vállalkozót nem fizet ki a megrendelője, az ebben az esetben bejelenthesse ezt az adóhatóságnak. Ebben az esetben az adóterhet a nem fizető megrendelőre lehetne kiróni.