Óvatossá váltak a spekulánsok

2009.05.26. 08:19 Módosítva: 2009.05.26. 08:24
Bár az árfolyamok az év eleji szintekhez közel állnak a Budapesti Értéktőzsdén, mégis mintegy negyedével csökkent a határidős részvénypozíciók értéke.

Az év eleji 44,5 milliárd forintról 33,7 milliárd forintra csökkent a nyitott határidős részvényállomány összértéke a Budapesti Értéktőzsdén. Ez azt mutatja, hogy ha nem is pesszimistább, de mindenesetre óvatosabb lett a márciusi mélypontot követően a magyar spekulánstársadalom, hiszen az ilyen típusú pozíciók egy része tőkeáttételes részvénypozíciókat takar. A csökkenés persze nemcsak ennek köszönhető, hanem a magas kamatoknak is, meglehetősen drága a jelenlegi kamatszintek mellett hosszabb távon részvénypozíciókat finanszírozni ilyen formában.

A nyitott állományból a korábbinál magasabb arányt képviselnek az OTP-határidők, ezek összértéke alig csökkent, 19,3-ról 18,6 milliárd forintra olvadt az állomány. Ezzel a bank jegyzett tőkéjének 1,99 százalékára vannak nyitott pozíciók. Arányaiban nagyobbat olvadt a Magyar Telekom-pozíciók értéke, 2,6 milliárd forintról 1,7 milliárdra. A Molt kedvelők is visszahúzódtak kagylóhéjukba, az olajcég részvényeinek 1,14 százalékára volt nyitva év elején határidős pozíció, ez mára 0,4 százalékosra csökkent. A Richternél 0,82-ről 0,46-ra, az Egisnél 1,9-ről 1,25 százalékra olvadt az arány.

Az ellentét-analízisben hívők szerint ezek a számok azt mutatják, hogy a további emelkedésnek most nagyobb lehet a valószínűsége, mint januárban, mivel kevesebben hisznek benne, ezért maradhattak a partvonalon még potenciális vásárlók.

A toplista egyébként nem nagyon változott, változatlanul az econet áll az élen a finanszírozási arány tekintetében. Az említett részvénynél 13,07-ről 14,5 százalékra nőtt a mutató. A második helyezett PannErgynél 10,69-ről mindössze 10,07-re olvadt, a Synergonnál pedig egy százalékpontos csökkenés volt tapasztalható.