Optimistább a lakosság és a vállalkozók is

2009.05.27. 09:37 Módosítva: 2009.05.27. 10:48
Jelentős mértékben, és az ősz óta először emelkedett a GKI-bizalmi indexe, mely a lakosság és az üzleti szféra várakozásait összesíti. Senki nem számít áremelkedésre, kevésbé félünk a munkanélküliségtől is.

Májusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után érzékelhetően emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt javult. Az index értéke -46,2-ről -40,3 pontra, azaz közzel hat ponttal javult. Bár így is történelmi mélységben van, hiszen a -30 pontos értéket is csak tavaly év végén érte először, a közel hatpontos májusi javulási ütem kiemelkedőnek mondható az index történetében.

Az üzleti szféra mindegyik ágazatában kisebb-nagyobb mértékben kedvezőbbek lettek a várakozások, s ezzel nagyjából az év eleji - még mindig nagyon alacsony - szintre emelkedtek. Az ipari bizalmi index kissé már áprilisban is javult, a májusi növekedés markánsabb. Ez elsősorban a termelési kilátások korábbinál sokkal kedvezőbb megítélésnek és a készletek további csökkenésének köszönhető. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok értékelése alig változott, miként a foglakoztatási szándék sem.

Minden ágazatban az árcsökkentésre számító cégek vannak többségben, s érezhetően csökkentek a fogyasztók inflációs várakozásai is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a vállalatok és a fogyasztók körében is javult. Főleg a további romlásra számító cégek aránya csökkent jelentősen, de a már rövid távon is javulásban bízók aránya is megközelítette az 5-10 százalékot (a korábbi nulla közeli arányhoz képest).

Májusban hosszan tartó zuhanás után először javultak a fogyasztók várakozásai is. Mérséklődött a munkanélküliségtől való félelem, s valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye is.