Rekordév jöhet idén a nyugdíjkasszáknál

2009.05.28. 07:23
Miután tavaly tíz év reálhozamát elbukták a pénztárak, idén szépíthetnek. A legkockázatosabb befektetéseket tartalmazó portfóliók akár 12-15 százalékos hozamot is produkálhatnak idén.

A nyugdíjpénztáraknál az idei akár az elmúlt évtized egyik legsikeresebb esztendője lehet - állítja az összesen 34 nyugdíjpénztári portfólió 110 milliárd forintos vagyonát kezelő Generali Alapkezelő befektetési igazgatója, Pillár Zsolt.

Az alapkezelőnél eredetileg csak az év második felére várták a piacok visszarendeződését, ám a március eleje óta tartó pozitív nemzetközi részvénypiaci hangulatnak köszönhetően május közepére a klasszikus portfólióik hozama megközelítette a három százalékot. A kiegyensúlyozottnál ugyanez elérte a 4,5 százalékot, míg a magas külföldi részvénykitettségű növekedésinél meghaladta a 10 százalékot.

A szakember szerint az év második felében a nyugdíjpénztári hozamoknak lökést adhat, ha az április elejéig gyakorlatilag teljesen befagyott magyar állampapírpiac fokozatosan élénkülni kezd, és újra megjelennek a külföldi befektetők. Ezek a vásárlások nyilvánvalóan erősítik viszont a forintot, ami a pénztárak külföldi részvényportfólióira kedvezőtlen hatással lesz, ám a kötvényeken a csökkenő hozamok miatt a pénztárak nyerhetnek majd.

Ennek a két hatásnak az eredője a növekedési portfólióknál 12-15 százalékos hozam lehet. Persze van honnan szépíteni, a pénztári tagok ugyanis a válság miatt tavaly tíz év reálhozamának mondhattak búcsút. Sokszor elhangzott, hogy a veszteségek csupán virtuálisak, ám miután a pénztárak vagyonkezelői forgatják a pénz, az idei év teljesítménye sokatmondó lehet.