Az euró 280 forint körüli mozgásra van ítélve

2009.05.29. 14:00 Módosítva: 2009.05.29. 14:00
Nem kell attól tartanunk, hogy az euró forintban mért ára tartósan 300 fölé menne, de nem zárható ki, hogy ha a hangulat romlik a világ pénz- és tőkepiacain, akkor egyszer-egyszer átlépi az áfolyam a lélektani határt. De több tényező is arra utal, inkább 280 körül mozoghat a kurzus, mondják makroelemzők.

Másfél héttel ezelőtt 275-nél járt az euró forintban mért ára, ez a forint szempontjából három és fél hónapos csúcsnak felel meg. Tegnap viszont már 288 fölé kúsztak a jegyzések, a gyengülés gyorsaságát jelzi, hogy napon belül 6 egységnyi sávban kereskedtek a forinttal a bankközi piacon. Ma újra erősödött a forint, délután kettő óra körül 282,2-nél járt az árfolyam, de délelőtt 281,60 is volt az euró.

A heves mozgásokat elsősorban az úgynevezett stop-loss megbízások aktiválása okozza – kommentálja az árfolyam mozgását Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makrogazdasági elemzője. A forint esésére játszók, az ilyen tranzakciók száma, aránya tavaly ősz óta kúszott fel, idén márciusban érte el a csúcsát. Mostanában viszont a forint erősödése elért egy olyan szintet, ahol a veszteségminimalizálást választva lezárták a korábban nyitott ügyleteket a forint ellen spekulálók, ez pedig relatíve nagy kilengéseket okozott napon belül.

Nem minden tranzakciót zártak le, a forint gyengülésére számítók egy része még tartja pozícióját. Amikor esetleg ők is úgy döntenek, hogy zárják az ügyletet, akkor is nagyobb mozgásokat generálhatnak napon belül a forint piacán.

Nem lehet tudni, hogy volt-e, és ha igen, mekkora szerepe a jegybanknak az elmúlt egy hétben a forintárfolyam alakulásában. Az látszik, hogy a lengyel jegybank aktívan beavatkozik a zloty árfolyamának alakításába a piacon, de az MNB-ről nem lehet tudni, hogy valamilyen intézkedést tette-e tegnap, amikor 288 felé kacsingatott a kurzus – teszi hozzá Samu. Emlékeztetőül: év elején az MNB a lengyel jegybankhoz hasonlóan kilátásba helyezte azt is, hogy ha kell, akár az uniós támogatásokat a piacra vezeti a forint védelme érdekében.

A nemzetközi hangulat fokozódik

A forint árfolyamát természetesen nemcsak ezen két tényező alakítja. A befektetők hangulata is befolyásolja az árfolyamot, ahogyan a tőzsdéken is lecsapódik ez. Március elejétől a világ pénz- és tőkepiacain enyhült a befektetők pesszimizmusa, a kockázatvállalási hajlandóságuk nőtt, így a tőzsdék világszerte szárnyaltak. Ezt leképezte a forint erősödése is. Az elmúlt néhány hétben azonban alábbhagyott a nagy lelkesedés, mintha tanácstalan lennének most a befektetők a hogyantovábbot illetően, iránymutatásra vár a piac. Ez megmutatkozik abban, hogy a részvényindexek oldalazásba váltottak, a forint árfolyam pedig 275-288 közötti sávban mozog.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint 9-1 arányban a külföldi hírek, a hangulat határozza meg a forint mozgását is, az elmúlt hetek volatilitása más devizáknál, például a zlotynál, de a tőzsdéken is jellemző. Alapvetően a külső környezet a meghatározó abban is, hogy a forint most a 280-as centrum körüli sávban mozog, és a márciusi mélypontokról idáig erősödött. A Bajnai-csomagnak, illetve az IMF-el kötött új, az idei költségvetési hiányt 2,9 helyett 3,9 százalékig engedő megállapodásnak ugyanakkor abban biztosan van jelentősége, hogy nem kell a befektetőknek rémképeket festenie maguk elé. Bár az államcsőd esélye korábban sem volt komoly, amíg az IMF megállapodás meg nem született, mégis sokak fejében élhetett egy olyan gondolatmenet, melynek vége ebbe torkolott: mi van (és erre jó esélyt látott a piac), ha nem teljesül a korábban szabott 2,9-es hiány, ha emiatt az IMF felfüggeszti a hiteleket, és a magyar állam nem tudja finanszírozni magát? Ez a kérdéssor ma már nem létezik.

Nem várnak gyengülést

Fundamentálisan tavaly nyár óta a forint sokat értékelődött le, a cseh koronához, lengyel zlotyhoz és a tavaly év végén megszűnt szlovák koronához képest is túlzott leértékelődést szenvedett el a hazai valuta – folytatja Samu. A márciusi rekordgyenge szint elérése két tényezőnek a számlájára írható a közgazdász szerint. Egyrészt, a befektetők a világgazdasági összeomlás forgatókönyvét szőtték gondolatban, egyre inkább kockázatkerülőkké váltak, menekültek a forinteszközöktől. Másrészt, az MNB is követett el hibákat a forintárfolyam menedzselésében.

Ez a két momentum vélhetően nem ismétlődik meg – bár arra sem lehet számítani, hogy gyors visszapattanás jöhet a világgazdasági növekedésben –, ezért a 317-es forint/euró-árfolyam tartósan nem jön már vissza nagy valószínűséggel, mondja az elemző. Erre utalnak azok az adatok is, amelyek a külső egyensúlyi helyzetünk javulásáról tanúskodnak, az ország finanszírozási igénye így visszaesik, ez pedig a forint erősödése irányába mutat, legalábbis a tartós gyengülés ellen hat.

A világ pénzpiacain a hangulat elromolhat, és az magával viheti a forint árfolyamát is, ismeri el Samu, aki azonban még ilyen esetben sem számít arra, hogy tartósan 300 fölé gyengülne a hazai valuta, de egyszer-egyszer nem lehet kizárni, hogy átlépi a kurzus ezt a lélektani szintet. Mindezek miatt Samu úgy véli, idén 280 körül mozoghat a forint árfolyam, de a pakliban benne vannak napon belül akár több egységnyi mozgások le- és felfele egyaránt.

Török Zoltán szerint is a 280-as centrum körüli 5-10 forintos sávban ingadozhat az árfolyam, melyből a gyengülés irányába a 290-es, az erősödésnél a 272 forintos árfolyam átlépése jelentene technikai elemzések alapján és pszichikai értelemben is komolyabb lépést. De még abban az esetben is, hangsúlyozta Török Zoltán, ha 290 fölé menne az euró ára, az esély nem a további gyengülésre, hanem a mostani sávba való visszatérésre a nagyobb. A mostani volatilitás, az ingadozások mértéke persze önmagában is szokatlan, a márciusi árfolyamszintek pedig még túl közeli élmények ahhoz, hogy érthető legyen, a piac és az emberek is nagyobb érzékenységgel reagálnak az árfolyammozgásokra.

Még egy dolog kell ahhoz, hogy a forint megússzon egy újabb érdemi tartós leértékelődést. A befektetők Magyarországi bizalmának újra kell épülnie, a külföldiek magyarállampapír-eladásainak meg kell állniuk. Ebben nagyot segítene az, ha a magyar államnak sikerülne a piacról devizában forrást bevonni, még ha az nem is feltétlenül lenne olcsó.