10-15 százalékkal drágulhatnak az új lakások

2009.06.02. 07:04 Módosítva: 2009.06.02. 08:53
Az áfaemelés és a támogatások megvonása miatt 10-15 százalékos áremelkedésre számítanak az újlakás-piacon a Napi által megkérdezett fejlesztők, akik szerint ezek a kormányzati intézkedések jóval nagyobb csapást jelentenek, mint a vagyonadó tervezett bevezetése.

Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum Zrt. vezérigazgatója már előrevetítette, hogy a júliustól megszűnő lakástámogatási rendszer és a hatályba lépő öt százalékpontos áfaemelés piacszűkítő hatása jóval jelentősebb lesz, mint az egyelőre csak formálódó vagyonadóé. A Napi Gazdaság által megkérdezett piaci szakértők kivétel nélkül egyetértenek Nagygyörggyel.

Számításaink szerint az áfaemelés és a támogatások megvonása összességében akár 15 százalékkal is megemelheti az új lakások négyzetméterárát, márpedig ez a vagyonadóban érintetteknél sokkal szélesebb kör számára lehetetleníti el vagy teszi lényegesen nehezebbé a vásárlást - mondta lapunknak Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke. Továbbra sem tisztázott, hogy a kamattámogatás megvonása csak a vásárlási hiteleket érinti-e vagy a projektfinanszírozást is - emelte ki Varjasné, aki szerint ha utóbbi is életbe lép, az leállítja a vállalkozói lakásépítést.

Közvetlenül egyértelműen a 25 százalékos áfa jelenti majd a legnagyobb csapást a lakáspiacra, ez ugyanis nagyjából elviszi a fejlesztői profitot, vagyis az adóemelést hosszú távon egyetlen társaság sem tudja lenyelni, ért egyet Hunyady Attila, az AL Holding igazgatóságának tagja. A kedvezmények megszüntetésével együtt összességében Hunyady is elképzelhetőnek tartja, hogy akár több mint 10 százalékkal megdrágulhatnak az új lakások. Ugyan a fejlesztők most sem a teljes projektet finanszírozzák támogatott hitelből, de ha a mindent piaci kamatozású, 12-16 százalékos kölcsönből kell fedezni, az elkerülhetetlenül további dráguláshoz vezet.

Szintén az áfaemelést tartja a lakáspiacra befolyást gyakorló tényezők közül a legsúlyosabbnak Nemesdaróczi Rita, a Cordia Zrt. értékesítési vezetője. A Futureal-csoport vevőkörét a támogatások megvonása ugyan kevésbé érinti hátrányosan, az akár milliós nagyságrendű várható drágulást azonban mindenki nagyon megérzi. Ezért is váltak fogékonnyá a vevők az ez alkalomból meghirdetett akciók iránt, mondta Nemesdaróczi. Ő is úgy véli, az esetleges vagyonadó egyelőre nem tántorítja el a potenciális vásárlókat. Hasonlóan látja Bóka András, a Pesti Házak Zrt. marketingvezetője, aki szerint a köztudatban még nem terjedt el igazán, hogy az öt százalékpontos áfaemelés valójában mekkora többletet jelent majd a lakás árában.

A lakáspiacot érintő módosításokat a földön fekvő hulla rugdosásához hasonlította Csák Attila, a Bokréta Házakat építő Immo-Rohr Kft. ügyvezetője. A kiszámítható gazdasági környezet hiányában és projektfinanszírozás híján nem indulnak új építkezések, hitel nélkül pedig a vásárlók is kiszorulnak a piacról. A lakásépítés már padlóra került, az áfaemelés és a támogatások megvonása pedig ott is tartja, mondta a szakember. Hozzátette: ezekhez a hatásokhoz nem is hasonlítható a tervezett vagyonadó jelentette teher.

Hunyady hangsúlyozta: az elhibázott és rövid távú gondolkodás miatt a készlet felszívása után hiányra lehet számítani az újlakás-piacon.