A vártnál tovább tarthat a magyar recesszió

2009.06.05. 10:57
Csalódást okozott az ipari termelés csökkenésének gyorsulását jelző áprilisi adat az elemzők körében, a szakértők szerint a korábban vártnál tovább tarthat a recesszió és lassúbb lehet a kilábalás.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 áprilisában 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal visszaesett. A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 5,1 százalékkal csökkent - közölte a KSH.

A visszaesés jóval nagyobb mértékű volt áprilisban, mint márciusban, és valamennyi szektorban csökkent az ipar teljesítménye - mondta Barta György, a CIB Bank elemzője az MTI-nek. Hozzátette, hogy az év eleji mély visszaesések után márciusban úgy tűnt, mintha lassulna a termelés csökkenése. Az áprilisi adat viszont megerősíti azt, hogy márciusban a kedvező kép csupán a bázis hatásnak volt tulajdonítható.

A CIB Bank elemzője szerint különösen az autóipar teljesítményének folytatódó gyengülése volt csalódást keltő áprilisban. Az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a főbb export-piacainkon az autóértékesítés ösztönzésére bevezetett roncsprémium intézkedések a magyarországi autóiparra is kedvező hatással lesznek, ez azonban nem így történt.

Barta György szerint az áprilisi adatok azt jelzik, hogy a magyar ipar keresleti kilátási mind a külpiacokon, mind belföldön továbbra is bizonytalanok, és rövid távon nem várható fellendülés. Az ipar teljesítménye éves összehasonlításban negatív lesz egész évben.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a márciushoz képest gyorsabb csökkenés abból a szempontból jelentett negatív meglepetést, hogy ezek szerint a magyar ipar az első negyedévben még "nem fogott padlót". Ez a jövőre nézve nem túl biztató, és a gazdasági növekedés szempontjából lefelé irányuló kockázatot jelent - jegyezte meg. Véleménye szerint az áprilisi adat azt sugallja, hogy Magyarországon a recesszió hosszabb ideig tarthat, és a kilábalás a vártnál később indulhat meg.

Abban mindkét elemző egyetértett, hogy a kormány 2009-re vonatkozó makrogazdasági előrejelzései meglehetősen konzervatív számításokon alapulnak, és nem tartják valószínűnek, hogy a kormány által várt 6,7 százaléknál nagyobb lenne a GDP visszaesése az idén.