Devizahitelesek: még nem él az állami garancia

2009.06.05. 07:38 Módosítva: 2009.06.05. 07:40

A parlament március másodikán fogadta el a gazdasági válság miatt 2008. szeptember 30-a után munkanélkülivé vált lakáshiteladósok állami garanciájáról szóló törvényt, ám az mind a mai napig nem lépett életbe, mivel az Európai Bizottság még nem bólintott rá - tudta meg lapunk. A kormány tegnapi döntésével kiterjesztené az állami készfizető kezességet azon lakáshiteladósokra is, akik munka mellett sem tudják fizetni törlesztőrészleteiket. E módosítás miatt újabb heteket csúszhat a törvény életbelépése - tudta meg a Napi.

A március elején elfogadott törvény szerint az állam készfizető kezességet vállal a munkanélkülivé vált lakáshitelesek maximum 20 millió forintos - legfeljebb kétéves futamidejű - áthidaló hitelére. Az adósnak vállalnia kell egy minimális - tízezer forintos - részlet törlesztését, az eredeti és csökkentett törlesztőrészlet különbségére vehetik igénybe az áthidaló hitelt az állami garanciával.

A törvényt az elfogadás után az Európai Bizottságnak jóvá kellene hagynia, ugyanis a garancia állami támogatásnak számít, így csak a brüsszeli igen után emelkedhet a javaslat törvényerőre. Elvileg hatvan napja volt az Európai Bizottságnak a törvény jóváhagyására - de a vizsgálat elhúzódott, mivel - híreink szerint - Brüsszelben eleinte nem is értették a problémát, ugyanis a külföldi devizában való eladósodás nem jellemző más uniós országban. A választ a Pénzügyminisztérium június közepére várta, ám a kormány tegnapi döntésével - a törvény kiterjesztésével - tovább csúszik az eredeti javaslat életbelépése is, így a munkanélkülivé vált lakáshiteladósok sem tudják majd igénybe venni az állami garanciát.