Hadilábon áll a PM a becsléssel

2009.06.08. 17:50 Módosítva: 2009.06.08. 17:57
A költségvetési intézmények 30 milliárd forinttal többet költöttek májusban, mint ahogyan azt a hónap vége előtt tizenegy nappal a Pénzügyminisztérium előrejelezte. A havi egyenlegprognózisában áprilisban 60 milliárddal, májusban 25 milliárddal tévedett a szaktárca, de más irányban.

Ha onnan nézzük, hogy bő egy hónappal korábban 60 milliárd forintot tévedett a Pénzügyminisztérium arról, hogyan alakul adott hónapban a költségvetés egyenlege, a mostani 25 milliárdos mellélövését akár még javuló tendenciának is lehetne mondani. Az azonban nem szokványos, hogy tízmilliárdokat téved a tárca hol az egyik, hol a másik irányba: április közepén 60 milliárd forinttal becsült rosszabb szaldót, mint amilyen végül is lett áprilisban, május közepén pedig 25 milliárddal szebb előrejelzést tett közzé a szakminisztérium annál, mint ami végül is lett. A PM ma tette közzé, hogy a büdzsében májusban a becsült 60 helyett 35 milliárd forintos többlet keletkezett.

Külön érdekesség, hogy az eltérés döntő részéért ahogyan áprilisban, úgy most is a legnagyobb alrendszernek számító központi költségvetés a felelős. Ebben az alrendszerben a bevételek rendben bejöttek, ám a kiadásoknál 30 milliárdos túlfutás mutatkozik. Ilyen mértékű túlköltés azért érdekes, mert a tárca még április közepén világossá tette: a közszféra májusi bérének utalását a május 1-jei hosszú hétvége miatt már áprilisban elindítják, így az a májusi helyett áprilisi költségvetési egyenleget fogja terhelni, így pedig a májusi szaldó ettől mentesül. Most mégis a központi költségvetési alrendszer májusi teljesítménye 30 milliárddal eltér a szakminisztérium által a hónap vége előtt 11 nappal közölt előrejelzéstől.

Ha az áprilisi és a májusi hónapot együtt nézzük – így szűrve ki az utalási mizériát –, azt látjuk, hogy amíg tavaly ebben a két hónapban 80 milliárddal több bevétel folyt be az államháztartásba a kiadásoknál, addig idén ez a két hónap összességében nullszaldósra sikerült. A gazdasági visszaesés rendesen nyomot hagy a költségvetésben.

Május végéig az éves, az elmúlt két hónapban jelentősen felemelt idei egész éves, a költségvetési törvénybe beiktatott előirányzatnál 340 milliárd forinttal magasabb, 994 milliárd forintos hiányterv 57 százaléka jött össze. Tavaly az ötödik hónap végén még csak 47 százalékon álltunk. A tíz százalékpontos különbség azonban most már nem tűnik vészesnek (márciusban és áprilisban sokkal nagyobb volt a differencia, ám azóta a hiánycélt feljebb tolták, így a deficitarány ezért közelít a tavalyihoz), a költségvetési kiigazítás pedig javarészt a második fél évben érezteti hatását.

A múlt havi kiadáselfutás okáról a két hét múlva sorra kerülő sajtótájékoztatón adhat magyarázatot a Pénzügyminisztérium.