A biciklisek menthetik meg a balatoni szezont

2009.06.10. 07:38
Miközben a balatoni szállásadók egyre pesszimistábbak az idei szezon kilátásaival kapcsolatban, a kerékpáros turizmus rekordot dönthet.

A tó körüli különböző biciklis túrák szervezésével foglalkozó utazási irodák adatai szerint már az előszezonban 30 százalékkal több kerekező vendég érkezett a Balatonhoz, mint tavaly, az év akár 40 százalékos forgalombővüléssel is zárulhat. Kathó Melinda, a Kéktó Idegenforgalmi és Utazásszervező Kft. marketingvezetője szerint a biciklis turisták menthetik meg az idei szezont.

Míg az elmúlt évben összesen hétszáz kerékpáros turistának foglaltak szállást, illetve szerveztek programokat, idén május végéig már több mint hatszáz megrendelésük volt. Kathó szerint egyre nagyobb az igény a Balaton-felvidéket is érintő különböző kulturális és gasztronómiai programokkal kombinált egyhetes, tíznapos túrákra. Egyre több az olyan ügyfelük, aki járművet is bérel, mert például repülővel érkezik. Ezért nemrég 30, különböző extrákkal is felszerelt túrakerékpárt vásároltak.

Pillanatnyilag úgy tűnik, idén több mint kétezer olyan vendégük lesz, akik a Balaton körül akarnak bringázni. A kerékpáros turizmus látványos növekedéséről számol be Matkó Iván, a keszthelyi Georgikon Utazásszervező Kft. gazdasági igazgatója is. A vendégszám legalább 40 százalékos javulást ígér, a kerekezők 35-40 százaléka belföldi. Matkó szerint jóval többet is ki lehetne hozni az ágazatból, ha végre megoldódna az utak, illetve környékük karbantartása, s megfelelő táblák tájékoztatnák a kerekezőket.

Pécsi Ferenc, a déli és az északi part több pontján is biciklikölcsönzőt, illetve javítóműhelyt üzemeltető Pécsi és Társa Kft. cégvezetője úgy véli, a reneszánszát élő kerékpáros turizmus hosszú távon is lendületet adhat a balatoni idegenforgalomnak. Idén már eddig több bevételük volt, mint tavaly egész évben. Más kérdés, hogy csak egyre színvonalasabb szolgáltatásokkal lehet nyeregben maradni. Miután 2008-ban több mint száz ügyfelüket azért nem tudták kiszolgálni, mert a kerékpárhoz nem volt megfelelő alkatrészük, idén közel 24 milliót költöttek ilyen célra. Vendéglátással nem akartak foglalkozni, de rájöttek, a javításra váró, álldogáló vendég egy üdítőt vagy kávét is szívesen meginna, ezért minden műhelyüket büfével is kiegészítették.