Az életbiztosítás nem hosszú távú megtakarítás?

2009.06.12. 09:25
A kormányzat a korábbi szigorítás után - aminek értelmében 3,4 millió forint jövedelem felett lényegében már nem lehet élni az életbiztosítási adókedvezménnyel - most még az életbiztosítások hosszú távú megtakarítási jellegét is kétségbe vonta. Erre az utal, megszüntetésre ítélték ennek a pénzügyi megoldásnak az adókedvezményét.

A piaci becslések szerint csaknem 3,25 millió szerződést kezelnek a biztosítótársaságok - az életbiztosítások száma meghaladja a magán-nyugdíjpénztári számlák számát, és több mint háromszor több ilyen szerződést tartanak nyilván, mint ahány lakás-takarékpénztári szerződést kezelnek a területtel foglalkozó cégek.

A PM kimutatásai szerint mintegy 805 ezer állampolgár élt a biztosítási adókedvezmény lehetőségével, ami azt jelzi, hogy ez az egyik legjobban igénybe vett kedvezmény. Piaci becslések szerint a polgárokat mintegy 20 milliárd forint adókedvezménnyel ösztönözte eddig az állam a biztosítások megkötésére. Az a tény, hogy a jelentősen megkurtított igénybevételi lehetőség - a jövedelemkorlát és az, hogy más adókedvezményekkel együtt maximum 100 ezer forintig vehető igénybe ez a kedvezmény - ellenére ennyien tudtak adókedvezményt igénybe venni, egyértelműen azt mutatja, hogy az életbiztosítások az állampolgárok szinte egyedüli hosszú távú megtakarítási lehetősége - aligha lehet tehát ráhúzni, hogy ez az elit számára nyújtott újabb kedvezmény. Említhető például a mintegy 145 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz). Egyes vélemények szerint egy nyers költségvetési megfontolás áldozata lehet az életbiztosítások piaca.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az életbiztosítások esetében komoly szankciók akadályozzák a hosszú távú előgondoskodási cél teljesülését, hiszen kamattal növelt visszafizetéssel "bünteti" az APEH azt a biztosítottat, aki a minimálisan 10 éves időtartam előtt megszünteti (visszavásárolja) az életbiztosítását. Ezzel szemben az említett lakás-takarékpénztári szerződések esetében nyolc év után már szabadon felhasználható az évi maximum 72 ezer forint közvetlen állami támogatással megnövelt előtakarékossági összeg.

A Napi információi szerint a biztosítók, látva a PM elszántságát az kedvezmények megkurtítására, olyan kompromisszumos javaslatot terjesztettek elő, amely szerint az életbiztosítások adókedvezményét az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakhoz, valamint a nyesz-számlákhoz hasonlóan nem adókedvezménnyel, hanem adóról való rendelkezéssel, „adójóváírással" lehetne életben tartani. A pénzügyi tárca a javaslatot érdemi tárgyalás nélkül utasította vissza.