Gáz nélkül maradhat júliustól az Emfesz

2009.06.16. 19:39 Módosítva: 2009.06.17. 15:49
A liberalizált hazai gázpiac meghatározó szereplője, a vitatott tulajdonosi hátterű cég szerződése június 30-án lejár, miközben augusztustól el kellene kezdeniük a stratégiai tároló feltöltését. Április végén gázszállítót váltottak, de attól még nem vettek gázt, csak tárolókból és hazai cégektől. Az ügyvezető Moszkvában tárgyal, de ha nem sikerül hosszú távú szerződést kötni, a fogyasztóik egyelőre akkor sem maradnak gáz nélkül. Hosszabb távon azonban így már veszteséges lehet a szolgáltatásuk.

Júliustól gáz nélkül maradhat az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Emfesz – értesült az Index több, egymástól független piaci forrásból. Információink szerint a május elején igencsak furcsak körülmények között tulajdonost váltott az ukrán Dmitrij Firtas érdekeltségéből – elvileg – a svájci bejegyzésű RosGas AG birtokába került gázszolgáltatónak június végén lejárnak a jelenlegi szállítási szerződései, és azok meghosszabbításáról még nem született megállapodás.

Stratégiai kockázat

Az Emfesz ellátási nehézségei nemcsak a szerződött partnereiket, a lakossági és ipari fogyasztókat érintheti hátrányosan, hanem kockázatossá teheti a stratégia gáztároló feltöltését is. A a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség által arra kiírt tendert ugyanis az Emfesz nyerte el, és augusztustól napi 10-12 millió köbméternyi gázt kellene abba betároznia (a fogyasztói ellátása mellett, bár nyáron ez nem jelent komoly kapacitáslekötést).

Az Emfesznek eddig ugyan nem kellett tárolóba gázt töltenie, ám az figyelmeztető jel lehet, hogy már eddig is csak kivett onnan. Mert noha a cég április végén bejelentette, hogy gázszállítót váltott – az Ukrajnában kitárolási problémákkal küzdő RosUkrEnergo helyett éppen a RosGast szemelte ki beszerzésre –, ám gázt azóta is csak hazai piaci szereplőktől, egyebek mellett az E.Ontól és a Főgáztól vásárol. Már május végén köztudott volt szakmai körökben, hogy az Emfesz a saját fogyasztóit is csak a Mol és az E.On segítségével tudja ellátni.

Energetikai körökben azt beszélik, hogy a társaság ellátási problémái mögött a vitatott tulajdonosi háttér áll. Az Emeszt korábban tulajdonló, száz százalékban Firtas kezében lévő Mabofi Holding ugyanis az ukrán üzletember tudta és beleegyezése nélkül adta el egyetlen dollárért a magyar céget a RosGasnak: az adásvételt a magyar ügyvezető és helyettese egy régi meghatalmazás alapján bonyolította le. "A RosGas azért nem szállít, mert nem látja biztonságban a saját tulajdonosi helyzetét, és azért sem, mert még neki sem sikerült megállapodnia az orosz partnereivel" – mondta egy neve elhallgatását kérő forrásunk.

Nem tudnak problémáról

"Nem tudok arról, hogy a gázellátásunkkal bármilyen probléma lenne. A társaság ügyvezetője jelenleg is Moszkvában van, ahol a hét végéig tárgyal az új szállítási szerződésekről" – reagált az Index megkeresésére Gallyas Igos, a cég egyik kommunikációs szakértője. Elismerte ugyanakkor, hogy június 30-ig lejárnak a jelenleg érvényes szerződéseik, de szerinte ebben semmi meglepő nincs. Mint mondta, a megállapodásokat jellemzően egy hónapra szokták kötni.

Ráadásul ha nem is sikerül megállapodni orosz vagy ukrán szállítóval – bármilyen társasággal is vannak közvetlen kapcsolatban, lényegében a Gazprommal –, akkor sincs gond, mondta Gallyas. Az ipari szereplők, a gazdasági nagyfogyasztók gázfelhasználása ugyanis jelentősen csökkent, így rengeteg eladó földgáz van a piacokon. "A pótlólagos piacokról ugyanúgy lehet vásárolni, mint eddig, csak kérdés, hogy ennek hosszabb távon milyen piaci racionalitása van, hiszen ezekből a forrásokból csak drágábban lehet vásárolni" – mondta Gallyas.

Azt nem vitatta, hogy a RosGas eddig nem szállított nekik gázt (igaz, május közepén olyan hírek is napvilágot láttak, hogy nem is tőlük, hanem a Panrusgastól, a Gazprom és az E.On közös cégétől vesznek gázt) . A RosGasnak ugyanakkor Gallyas szerint stratégiai, hosszabb távú szerepe van a hazai gázellátásban, mondván: "a RosUkrEnergo szerepét átvéve az foglalkozik a gázszállítás hosszú távon történő rendezésével".

A fogyasztók ne féljenek

Majd meglátjuk – válaszolta Gallyas arra a kérdésre, hogy mi lesz júliustól. Mint mondta, vannak még bizonytalanságok, de nemcsak az Emfesznél, hanem az egész gázpiacon, hiszen a jogszabály-alkotók nagykésésben vannak például az árak kihirdetésével (a gázpiacon elvileg júliustól teljessé válik a liberalizáció, ám az E.On és a kormány csak a napokban állapodott meg arról, hogyan kompenzálják a cég korábbi, az indokoltnál kisebb gázáremelés miatt keletkezett több tízmilliárdos veszteségét).

A kommunikációs szakértő csak abban biztos, hogy a fogyasztóiknak nem kell aggódniuk, hiszen ők eddig sem éreztek semmit például az április végi szállítóváltásból – akkor már zárták el az Emfesz gázcsapját, ám úgy tűnt, a RosGas belépésével megoldódik –, és a tulajdonosi háttér körüli viták sem rontották a szolgáltatásuk minőségét. "Az ellátásban probléma nem volt, és nem is lehet, hiszen ha ilyen lenne, az a cégnek a végét jelentené" – fogalmazott Gallyas.