Újra lesz kamattámogatási rendszer

2009.06.18. 14:38 Módosítva: 2009.06.18. 14:38
A kormány július 1-jével felfüggeszti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét. Ezzel egy időben július 1-jén előterjesztést nyújt be egy újabb, célzottabb lakástámogatási rendszer kiépítésére.

A kormányszóvívői iroda közleménye szerint a lakástámogatások felfüggesztésének indoka a költségvetési kiadások csökkentése. Ugyanakkor a kormány célja, hogy egy olcsóbb, célzottabb új lakástámogatási rendszert vezessen be 2009. október 1-jétől.

Ennek érdekében a kormány új, célzott állami kamattámogatási formát vezet be a 35 év alatti személyek, valamint a 45 év alatti, 2 vagy többgyermekes családok részére új lakás építéséhez, új lakás vásárlásához, vagy a lakás korszerűsítéséhez. A kormány ezzel a lakástulajdonnal még nem rendelkező, új lakást építő, új lakást vásárló fiatalokat és a nagycsaládosokat kívánja támogatni úgy, hogy figyelembe veszi a területi különbségeket is. Az új kamattámogatási forma 2009. október 1-jétől lesz igényelhető a hitelintézeteknél.

Igénybe veheti aki a kölcsönkérelem benyújtása időpontjában nem töltötte be a 35. életévét, a két- vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok esetében a 45. életévét, akinek (házastársának, élettársának, gyermekének stb.) nincs másik lakása. Az állami kamattámogatással nyújtott hitelt új lakás építésére vagy vásárlására, valamint korszerűsítésre lehet felhasználni. A lakás vételára nem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 25, egyéb településeken a 20 millió forintot.

A hitel összege nem haladhatja meg lakás építése, új lakás vásárlása esetén a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12,5 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot, lakás korszerűsítése esetén az ötmillió forintot. A támogatott hitelt igénylőknek a korábban (öt éven belül) értékesített lakásuk vételárát be kell forgatniuk az új lakáscél megvalósításába. A támogatott hitelt igénylők vállalják, hogy legalább egy évig nem értékesíthetik a támogatott kölcsönből épített, vásárolt, korszerűsített lakást. Legalább 50 százalékot elérő tulajdoni hányadot kell szerezniük a támogatott személyeknek az építendő, vásárlandó új lakásban. A lakásban életvitelszerűen kell lakniuk.

Egyféle, állampapírhozam-alapú kamattámogatási forma váltja fel a korábbi támogatási formákat. A kamattámogatás mértéke új lakáscél megvalósítása esetén az állampapírhozam 50 százaléka, lakáskorszerűsítés esetén 40 százaléka. A 45. életévüket be nem töltött, a két- vagy több gyermeket nevelő családoknál a kamattámogatás intenzitása, új lakás vásárlása vagy építése esetén, a gyermekek számával nő: 2 gyermek esetében 52 százalék, 3 gyermek esetében 55 százalék, 4 gyermek esetében 59 százalék, 5 gyermek esetében 64 százalék, 6 vagy több gyermek esetében 70 százalék. (A jogosultság megállapítása a családi pótlékra való jogosultságról történő automatikus adatszolgáltatás révén valósul meg; a jogosultsági feltétel változása a lehető legrövidebb időn belül, de legalább a következő naptári év első napjától érvényesíthető.)

Az új rendszer célzottabb, amely a lakástulajdont önerőből szerezni nem képes családok - elsősorban a fiatalok és a nagycsaládosok - lakhatásának támogatására koncentrál. Célja, hogy valóban csak azok kaphassanak támogatást közös adóforintjainkból, akik lakhatásukat és nem gyarapodásukat tudják biztosítani ennek segítségével. Az új kamattámogatási rendszer költségvetési forrásigénye 2009-2011 között évente, nem kumulatívan számolva nem haladja meg a 2,5-3 milliárd forintot.