Ismét maradt a kamat

2009.06.22. 14:00 Módosítva: 2009.06.22. 15:23
A januárban beállított 9,5 százalékos szinten hagyta a monetáris tanács a jegybanki alapkamatot. Noha a tanács legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve már utalt kamatcsökkentésre, az azóta megjelent, a vártnál magasabb inflációs adat miatt mindenki a kamattartást várta. Év végéig egy vagy két kamatcsökkentés lehet.

Egymást követő ötödik ülésén is változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A kamatszintet a januári ülésen vitték le 10-ről 9,5 százalékra – akkorra négy lépésben faragták az októberi rendkívüli kamatemeléssel elért 11,5 százalékot –, és azóta nem nyúlt hozzá.

Indokolt az óvatosság

A tanács döntéséről kiadott közleményben az olvasható: "az ország külső finanszírozási forrásokra való ráutaltsága, valamint a nemzetközi és hazai pénzügyi piacokon továbbra is mutatkozó feszültségek óvatosságot indokolnak a monetáris politikában".

A monetáris tanács szerint az alapkamat csökkentésére "a kockázati megítélés javulásának fennmaradása esetén kerülhet sor". A kamatdöntő testület továbbra is úgy látja, hogy a magyar gazdaság idén jelentős visszaesésen megy keresztül. "Az infláció az indirekt adó változtatások miatt rövidtávon jelentősen megemelkedik, azonban a monetáris politika számára releváns horizonton a cél alatt alakulhat" – olvasható a döntésről kiadott közleményben.

Utaltak emelésre

A tanács előző, májusi kamatdöntő üléséről tíz napja jelent meg a rövidített jegyzőkönyv. Ebben már szerepeltek arra utaló jelek, hogy az akkor egyhangúan megszavazott szintentartás ellenére hamarosan kezdődhet a csökkentés. Többek között azért lehetett erre számítani, mert a tanács tagjai "egyetértettek a februári inflációs jelentés azon megállapításával, hogy a kedvezőtlen reálgazdasági környezetben továbbra sincs számottevő inflációs nyomás a gazdaságban. Amennyiben a tervezett költségvetési intézkedések országgyűlési jóváhagyást kapnak, és a pénzügyi piaci helyzet javulása tartóssá válik, akkor a monetáris politika mozgástere növekedhet".

A május 25-i ülés óta azonban megjelent a májusi inflációs jelentés, ami a gazdaságpolitika irányítóit és a piaci elemzőket is meglepően magas lett. A várakozások arról szóltak, hogy az áprilisi 3,4 százalékos éves szintről tovább csökken, akár 3 százalék alá is kerülhet az infláció mértéke. Ehhez képest azonban a KSH jelentése szerint 3,8 százalékra ugrott a pénzromlás üteme.

Ezt várták

Nem csoda, hogy az elmúlt hetekben megjelent elemzői jóslatok egyike sem számított már kamatvágásra. A Reuters múlt heti elemzői felmérésében növekvő inflációs pályával számoltak, és azzal, hogy a monetáris tanács nem nyúl a kamathoz. Az előrejelzésben az szerepel, hogy a jegybank idén viszont még csökkenteni fogja a kamatot, ami ezt az évet a 8,5 százalékos szinten zárja.

A forint árfolyama hétfőn délelőtt egy gyengébb reggeli kezdés után stabil volt a kamatdöntésig. Az euró ára a reggeli 282 forint körüli szintről délig 278 forint közelébe csökkent, a dollár 201 forint, a svájci frank 185 forint volt, és ezen a szinten maradt a kamatdöntés utáni első percekben is. A döntés utáni első órában egy-másfél forinttal feljebb mentek a devizák árai, ám ezt követően visszakorrigált az árfolyam az euró 278,7 forinton áll, a dollár 201,4 forinton, a svájci frank 185 forinton.