Nagyon nyomulnak az oroszok a Molra

2009.06.22. 14:01 Módosítva: 2009.06.22. 14:02
Kiújultak a fúziós spekulációk a Mol 21 százalékos tulajdoni hányadával rendelkező Szurgutnyeftegaz körül, mely a piaci pletykák szerint az állami kézben lévő Rosznyefttel egyesülne. Az érintettek cáfolták a híreszteléseket, melynek ellenére a Rosznyeft részvényei szárnyalásnak indultak a moszkvai tőzsdén.

Ahogyan arra az elmúlt években már többször is akadt példa, ismét lábra kaptak a piacon olyan híresztelések, amelyek szerint a Szurgutnyeftegasz és a Rosznyeft egyesülne. A pletykákat az fűtötte, hogy a Szurgut vezérét, Vlagyimir Bogdanovot a Rosznyeft pénteki éves rendes közgyűlésén az állami olajcég igazgatósági tagjává választották.

Mellesleg a Szurgut 23 milliárd dolláros készpénzállomány felett diszponál, míg a Rosznyeft 19 milliárd dolláros hitelállománnyal rendelkezik. A pletykák szerint a fúzióra úgy kerülne sor, hogy a Rosznyeft 25 százaléknyi részvényt bocsátana ki, melyet a Szurgut jegyezne le, és cserére kerülne sor a vezérigazgatói poszton is.

A Rosznyeft vezére szerint szó sincs tőkeemelésről. Erre azért sincsen szükség, mert a cég refinanszírozni tudta hiteleit, és erőteljes költségcsökkentésbe kezd. 2008-ban 16, míg az idei évben további 7 milliárd dollárt sikerült megújítani, illetve visszafizetni.

Szecsin egyben kijelentette, hogy az állam segíteni fogja a Szurgutot a Mollal való párbeszédben. A Portfolio.hu szerint a hír arra utal, hogy a Molban 21 százalékos tulajdonnal rendelkező Szurgutnyeftegaz nem jogi, hanem politikai oldalról kíván nyomást gyakorolni a magyar olajcégre. Ismeretes, hogy a ZMB mezőben a Rosznyeft – mint a Jukosz utódcége – a Mol partnere, miután egy nemrégen hozott bírósági döntés szerint azt a Rusznyeft szabálytalanul vette meg a Jukosztól.