A PSZÁF oszlatná a devizahitelek körüli sötétséget

2009.06.23. 13:18
Vezetői körlevelet (nem kötelező érvényű ajánlást) adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az ügyfél-tájékoztatással kapcsolatos elvárásairól a hitelintézetek számára a devizaalapú hitelek törlesztésének változásával kapcsolatban. Ebben azt kéri a PSZÁF, hogy a bankok tegyék átláthatóvá és részletessé a törlesztőrészletek emelését indokló közgazdasági és piaci okokat.

A bankoknak átláthatóvá kell tenniük forrásköltség-számításukat, a törlesztőrészletek alkotóelemeit, s kalkulátor, törlesztési tábla segítségével be kell mutatniuk a kamat és törlesztőrészlet emelkedésének okait – várja el a PSZÁF a Portfolio.hu írása szerint.

A Felügyelet azt kéri, a bankok adjanak személyre szóló tájékoztatást az ügyfeleknek a könnyítés lehetőségeiről, futamidő-hosszabbítás esetén pedig hívják fel az ügyfél figyelmét, hogy a törlesztőrészlet nem csökken a hosszabbítás mértékével arányosan.

A tájékoztatás különösen az annuitásos hiteleknél fontos, hisz kezdetben nagyobb arányban tartalmaznak ezek hiteldíjat, s csak később veszi át ennek helyét a tőketartozás – olvasható ki a körlevélből.