Farkas Ádám lesz a PSZÁF vezetője

2009.06.23. 12:27
farkas

Bajnai Gordon miniszterelnök Farkas Ádámot javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsa elnökének. A kormányfő az Országgyűlés elnökének írt levelében kezdeményezi, hogy a jelöltet hallgassa meg a parlament költségvetési bizottsága. A Felügyeleti Tanács elnökének személyéről már hétfőn szavazhat az Országgyűlés.

A közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, majd a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként dolgozott. Utána az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott idén májusig, akkor közös megegyezéssel távozott a banktól. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

A PSZÁF eddigi vezetője, Farkas István múlt hét csütörtökön mondott le, a hivatalos indoklás szerint között szervezetirányítási nézetkülönbség miatt. A lemondást Bajnai Gordon miniszterelnök július 1-jei hatállyal elfogadta.

Az Index információi szerint az utóbbi hetekben, hónapokban szélesebb körökben is elfogadottá vált a piaci elemzők, befektetők és más pénzügyi szereplők körében nyílt titokként terjedő vélemény, hogy a pénzügyi felügyelet túlságosan elnézően bánik a bankokkal. Piaci körökben már régóta beszélnek arról, hogy a PSZÁF vezetői nem lépnek fel erélyesen akkor sem a hitelintézetek túlzottan kockázatos, veszélyes lépéseivel szemben, ha azt egyébként indokolt lenne megtenni.