Jobban bíznak a jövőben a vállalkozások

2009.06.29. 10:54 Módosítva: 2009.06.29. 11:01
A 2007 utolsó hónapjaiban kezdődött vállalkozói bizalomvesztés Magyarországon idén februárban megállt. A nemzetközi és a hazai konjunktúra-felmérések fokozatosan javuló adatai és a reálgazdaság visszaesési ütemének mérséklődése alapján úgy tűnik, hogy a nemzetközi konjunktúra-ciklus 2009. második felében éri el mélypontját, a recesszió az év végére mérséklődik, ami kedvezően hat a hazai üzleti bizalomra és a teljesítményekre is.

Az Ecostat konjunktúra indexei a 2009. március-május közötti három hónapban mind a nagyvállalati, mind a kis és középvállalkozói körben javultak. A bizalmi mutatók emelkedése viszonylag egyenletes volt, mértéke meghaladta a hat százalékot.

Júniusban a TOP-100 nagyvállalatok bizalmi indexének emelkedése megtorpant, értéke 55,8 százalékra mérséklődött. A csökkenés mértéke meghaladta a 8 százalékpontot az előző hónaphoz mérten. Ebben vélhetően szerepük volt a pénzügyi szférában felerősödött anomáliáknak. A kis-és középvállalatok konjunktúra indexe júniusban szinten maradt, értéke 61,9 százalék. A hazai vállalkozások bizalmi trendje mélypontját vélhetően februárban érte el, azóta a cégek üzleti várakozásai átmeneti visszaesésekkel javulnak, a múlt évi csökkenő tendencia enyhén emelkedőre váltott.

A lakosság bizalmi mutatói májusban kezdtek emelkedni, az összefoglaló index értéke 8,2 százalékponttal kedvezőbb az áprilisi értéknél, a júniusi emelkedés meghaladja a 12 százalékot.


A hazai gazdálkodó szervezetek és a lakosság üzleti várakozásainak kedvező elmozdulásából arra lehet következtetni, hogy az új kormány működésének első időszakában hozott válságkezelő intézkedések hazai és nemzetközi viszonylatban némi bizalomerősödéshez vezettek.

Az OECD tagországok gazdasági kilátásait összegző bizalmi index értéke két évig tartó csökkenés után először áprilisban erősödött. A szervezet beszámolója szerint a világgazdaság motorjának tekinthető fejlett országok valószínűleg közel kerültek a trendfordulóhoz. A harminc tagország között huszonkettőben javultak a rövid távú üzleti kilátások, a feltörekvő ázsiai országokban pedig érezhetően enyhült a recesszió. A bizalmi indexek javuló tendenciája alapján a jelentés a válságból való kilábalás érzékelhető indulásának lehetséges időpontját 2009 végére teszi.

Lanyha kereslet, bizonytalan környezet


Júniusban a hazai kis- és középvállalatok rövid távú üzleti várakozásai az előző hónaphoz képest érdemben nem változtak. A világgazdasági folyamatok jelenleg még csak a várakozásokban javulóak, hatásuk a reálgazdaságban csak néhány hónap múlva jelentkezik majd, hazai viszonylatban pedig az adó-és egyéb jogszabály-változások bevezetésének, a költségvetés előkészítésének időszakát éljük.

A kis- és középvállalatok júniusi visszajelzései alapján negyedéven belül 13 százalékuk tudta növelni termelését, 36 százalékuknál nem változott az értékesítés volumene. Csökkenő teljesítményről a májusi értékkel egyezően a cégek fele számolt be. A következő negyedévben a hazai vállalatok egyötöde teljesítménye bővülésében, 45 százalékuk szinten maradásában bizakodik. Termelése csökkenését a vállalkozások 36 százaléka prognosztizálja.

A zömében hazai tulajdonú vállalkozások fejlődésük legfőbb akadályát a lanyha keresletben, a bizonytalan gazdasági környezetben és a magas szintű elvonásokban jelölték meg. A termékei iránt jelentkező belföldi keresletet a cégek mindössze 18 százaléka tartotta bővülőnek, egyharmaduk csökkenőnek minősítette, a szinten maradást a válaszadók fele prognosztizálta. A külföldi igények előrejelzése a hazaihoz hasonló, a kkv-k egynegyede növekedéssel, 30 százalékuk csökkenéssel számol, e relációban is magas a stagnálást vélelmezők köre. Hazai megmérettetésben versenyhelyzete javulását a cégek 11 százaléka, külföldi piacképessége kedvezőbb minősítését 14 százaléka reméli. Belföldi versenypozíciója fél éven belüli elvesztését a kkv-k 17 százaléka, külföldön 19 százaléka tartja valószínűnek.

A foglalkoztatás megítélésében a cégek szándéka érdemben nem változott az előző hónaphoz képest. Saját vállalkozása létszámát a cégek 9 százaléka kismértékben bővíthetőnek, 55 százalékuk optimálisnak minősítette. A létszámleépítést tervező cégek hányada 5 százalékponttal alacsonyabb, mint májusban volt, mértéke 36 százalék.

A hazai vállalatok fejlesztési ambícióiban pozitív fordulat nem várható. A fokozódó gazdálkodási, pénzügyi nehézségeknek kitett szektor mindössze egynegyede tervezi új beruházás indítását a következő egy évben. A bizonytalan piaci igényekre figyelemmel a hazai cégek 77 százaléka új tevékenység kezdésére nem lát esélyt. Tevékenységi köre szerény mértékű bővítését 33 százalékuk, jelentősebb kiterjesztését 1 százalékuk tartja megvalósíthatónak. A cégek rendelésállománya meglehetősen alacsony, május óta érdemben nem változott, mindössze 5 százalékuknál magasabb az ilyenkor megszokottnál, 62 százalékuknál viszont elmarad attól.