Visszavont két toxinos tésztát a Cerbona

2009.06.29. 12:58 Módosítva: 2009.06.29. 13:00
A Cerbona azonnal visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőségmegőrzési idejű Durillo (500 gramm) és Durum (ömlesztett) márkanevű durum száraztészta termékeit a fogyasztók egészségének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt.

A Cerbona minőségellenőrzése június 19-én a Diamant Malom International Kft. által szállított durum száraztészta alapanyagában az élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin eltérést mutatott ki, ezért a cég azonnal hatósági bevizsgálást kért, közölte a Cerbona Zrt. hétfőn.

A hatósági vizsgálat eredményei szerint a tésztában a főzés során a szennyeződés a törvényben megengedett határérték alá csökken. A vizsgálatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumai végezték el.

A Cerbona kiemelte: a termékeket forgalmazó áruházak az értesítést követően azonnali hatállyal intézkedtek a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőségmegőrzési idejű készletek visszagyűjtéséről, míg a fogyasztóktól az érintett termékeket a vásárlás helyén visszavásárolják.

A Cerbona többi terméke teljes mértékben megfelel a minőségi követelményeknek, azok a Durillo és Durum termékek is, amelyek a visszavont minőség megőrzési időn kívül esnek.