224 millió forintnyi adót akartak elcsalni egy kastély háromszori eladásával

2009.07.08. 10:26 Módosítva: 2009.07.08. 11:14
Háromszor cserélt gazdát rövid időn belül egy reneszánsz kori kastélyszálló. A gyakori tulajdonosváltás keltette fel a revizorok figyelmét is. A vizsgálat végén az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága büntetőfeljelentést tett a kastélyszálló vevője és eladója ellen, mert a gyanú szerint a többszörös adásvétellel az áfa jogosulatlan visszaigénylését szerették volna elérni.

Az átadott iratanyagok és a bemutatott szerződések szerint ugyanarra a műemlékingatlanra a felek rövid időn belül két adásvételi szerződést is kötöttek, sőt, egy év múlva ismét gazdát cserélt a kastély. Az iratok összevetése után nyilvánvalóvá vált, hogy a kastély újbóli eladása az áfa jogosulatlan visszaigénylése miatt történt - áll az APEH közleményében. A felek ugyanis ebben a szerződésben – a kastély változatlan állapota és tényleges értéke ellenére – az első szerződésben megállapított vételár kétszeresét tüntették fel. Az ellenőrök azt is kiderítették, hogy a vevő a vételárnak csupán a töredékét fizette ki, illetve a kastély egy év múlva a második szerződésben szereplő ár negyedéért ismét gazdát cserélt.

Az APEH lapunk megkeresésére azt közölte, hogy az adótitok miatt nem mondhatja meg, melyik településen fekszik az ominózus kastélyszálló, csak annyi tudható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlanról van szó.

Az adóhatóság a vevő által visszaigényelt 100 millió forint áfát nem utalta ki, a megállapított 24 millió forintos adótartozás végrehajtása érdekében pedig a kastély antik bútorait lefoglalta. Az eladó a kastély értékesítéséből származó bevételét nem vallotta be, ezért nála 100 millió forint adóhiányt állapítottak meg és csaknem ugyanennyi bírságot illetve késedelmi pótlékot írtak elő.

Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága jelentős értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a vásárló ellen, az ügyben bűnsegédként szerepel az eladó is.