Olcsóbb lesz a benzin

2009.07.11. 20:14

Az olajárak esésével párhuzamosan jelentős mértékben csökkentek az irányadó benzin- és gázolaj jegyzésárak is a nemzetközi piacokon, így a szokásos szerdai árváltoztatás során ismét komolyabb csökkenés várható a hazai töltőállomásoknál.

Az irányadó benzin jegyzésárak 5 százalékkal estek a nemzetközi piacokon az elmúlt hét során. A forint euróval, illetve ezen keresztül a dollárral szembeni gyengülése azonban ezt a hatást kissé mérsékelte, így a forintban kifejezet árak mindössze 3,7 százalékos csökkenést mutatnak. A gázolaj esetében dollárban 8,5, forintban pedig 7 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A forintban kifejezett árcsökkenés hatására a benzin és a gázolaj esetében 4-5 forintos mérséklést tart valószínűnek a Portfolio a hazai kutaknál a szokásos szerdai korrekció során. Az árváltoztatás hatására nem számíthatunk arra, hogy a benzin és a gázolaj ár közötti különbség jelentős mértékben változni fog, a dízel iránti kereslet csökkenése miatt a gázolaj árak várhatóan az elkövetkező hónapokban is alacsonyabbak lesznek mint a benzin ára. Ez a nyári utazási szezonnak köszönhetően pedig még inkább érvényesülni fog.