Huszonkilenc éves a költségvetés ura

2009.07.15. 12:36 Módosítva: 2009.07.15. 16:48
A költségvetési szakmai múlttal alig rendelkező, huszonkilenc éves, eddigi karrierjében javarészt Katona Tamás mellett dolgozó Végh Szabolcs lett az az ember a Pénzügyminisztériumban, akinek a 2010-es költségvetési tárgyalások lemenedzselése, a tervezés koordinálása lesz a feladata.

A huszonkilenc éves, költségvetési tapasztalattal alig rendelkező Végh Szabolcs lett a Pénzügyminisztérium költségvetési szakállamtitkára. Végh július 1-jén váltotta a poszton Várfalvi Istvánt, aki nyugdíjba vonult. Bár szervezési, egyeztetési munkában igen, a költségvetés szakmai összeállításában az új államtitkár eddig nem szerzett gyakorlatot, márpedig több forrásunk szerint évek kellenek ahhoz, hogy valaki a büdzsé egészét átlássa.

A legfontosabb láncszem

Alkalmasnak találták

A szakállamtitkárok kinevezése a miniszterelnök joga, de személyükre a miniszter tesz javaslatot. Oszkó Péter információink szerint több jelölt közül javasolta Véghet, mert őt találta leginkább alkalmasnak a feladatra.

A PM költségvetési szakállamtitkára lényegében a mindenkori, készülő költségvetést koordinálja, ő vezényli a tervezést a minisztériumon belül, és a tárcák közötti egyeztetéseket is menedzseli, igazából ő az egyik – ha nem a – legfontosabb fogaskerék a büdzsé megalkotásában. Végh épp akkor került ebbe a pozícióba, amikor elindult a 2010-es költségvetés tervezése, és a büdzsében át kellene vezetni, érvényesíteni kellene a kemény kiadásvágást és a jövő évi adócsomagot, ráadásul a jövő évi hiánycél veszélyben van.

A többi minisztériummal költségvetési szakmai ügyekben Véghnek kellene egyeztetnie a tárcák jövő évi keretszámairól. Igaz, úgy tudjuk, most a költségvetés készítésébe, a tárgyalásokba a korábbinál jobban bele fog folyni a kormányfő, a pénzügyminiszter és a pénzügyi államtitkár, a költségvetési szakállamtitkár felelőssége kisebb lesz.

A minisztérium honlapján olvasható önéletrajz alapján Végh a közgazdasági egyetem elvégzése után öt évig a Miniszterelnöki Hivatalban és az MNB-ben volt fogalmazó, tanácsos, kormánytanácsadó, szakmai titkár és elemző. A PM hierarchiájában a harmadik szintre, az apparátusi piramis legfelső szintjére most kinevezett Végh ez alatt at idő alatt költségvetési politikával keveset foglalkozott.

Az interneten sem találtunk egyetlen, az államháztartással foglalkozó publikációt, amelynek ő lenne a szerzője. Két nyugdíj-kerekasztali ülés jegyzőkönyvének készítőjeként viszont megtaláltuk a nevét.

Az önéletrajz szerint az MNB-ben 2007–2008-ban már másodszor fordult meg, ugyanis az egyetem alatt, 2001-ben gyakornokoskodott a jegybankban. 2007–2008-ban Király Júlia alelnök szakmai titkára volt. Ezzel együtt sem jegybanki, sem pénzügyminiszteri forrásaink első hallásra nem emlékeztek a nevére.

A Katona-vonal

Az új szakállamtitkár a pénzügyi tárca mostani államtitkára, Katona Tamás mellett kezdte karrierjét még a Miniszterelnöki Hivatalban, most ő mellé került a PM-be. Amikor Katona Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke lett, Végh a kabinetfőnöki titkárságra került. A MEH-től a rövid jegybanki kitérő után tavaly a Magyar Államkincstárhoz került, amelyet akkor Katona Tamás vezetett. Véghet nyomban főosztályvezető-helyettessé nevezték ki, az államháztartási összefoglaló főosztály második embere lett.

Az Államkincstárban töltött időszakban foglalkozott Végh először igazán költségvetési ügyekkel. Az Államkincstárból Katona Tamás idén április 21-én ment vissza a Pénzügyminisztériumba. Végh Szabolcs rá három hétre – május 11-én – igazolt a pénzügyi tárcához. Akkor a jogi és koordinációs szakállamtitkári posztra került Csáky Bernadett (Szilvásy György felesége) helyett, aztán most július 1-jétől a költségvetési szakállamtitkári pozícióba nevezték ki.