A kánikula beindította a zimmer freit

2009.07.17. 07:33

Az utóbbi napok kánikulájának köszönhetően több balatoni és a Velencei-tó partján lévő strandra akár a megtelt táblát is ki lehetett volna tenni. Ínséges hónapok után végre "aratnak" a tóparti büfétulajdonosok, játék- és emléktárgyárusok, de most indult be igazán, a "Zimmer frei" is. Ezzel együtt a vállalkozók szerint sok jó időre és nagy hajrára lesz szükség ahhoz, hogy a tavalyi forgalom megismételhető legyen - ráadásul az ország más részeiből egyre több mozgóárus is itt próbál szerencsét.

Az általában csak néhány napra érkező vendégek a Balatonnál és a Velencei-tónál is a jól felszerelt, könnyen megközelíthető, sokfajta szolgáltatást kínáló strandokat kedvelik. A legnagyobb forgalom ott tapasztalható, ahol jelentős összegeket költöttek fejlesztésre. A dél-balatoni strandokon csaknem fél tucat büfét működtető, egyéni vállalkozóként dolgozó Madaras Béla szerint az utóbbi egy héten tömegesen érkeznek a nyaralók szinte minden településre. A legnagyobb forgalom a siófoki, a zamárdi és a balatonföldvári üzletben volt, de Balatonberényre sem panaszkodott.

A jó idő miatt a Balaton Sound vendégei közül is sokan maradtak - erre korábban nem nagyon volt példa. Bár az utóbbi napokban még a legcsúnyább műanyag békát is sikerült eladni a balatonszemesi strandon játékok és különböző, elsősorban vízi sporteszközök árusításával foglalkozó Darabos Tibornak, ám ez nem kompenzálja az előző hetek minimális forgalmát. Amíg a korábbi években július közepéig már legalább háromszor rendeltek új árut, addig az idén csak egyszer.