Nem módosíthatják a szerződéseket a bankok

2009.07.17. 14:05 Módosítva: 2009.07.17. 14:05
Hat hét alatt rendet teremtenek Magyarországon – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a Bankszövetséggel folytatott megbeszélése után. A találkozón a bajba került devizahitelesek megsegítéséről, a szerződések módosításáról tárgyaltak.

Az elmúlt időszakban felháborodást keltett néhány bank által kiküldött levél, melyben felsorolják azokat az okokat, ami miatt egyoldalúan szerződést módosíthat a bank augusztus elsejétől – mondta Bajnai Gordon. Ebben olyan indokok is voltak, mint a dolgozók fizetése, hirdetési kiadások, it-beszerzések. Bajnai cinikusnak minősítette ezeket az indokokat, nem tartja elfogadhatónak azokat szerződésmódosításra.

Kötelező magatartáskódex készül

A kormány és a bankok megállapodtak abban, hogy a pénzintézetek két hónapig, vagyis szeptember végéig felfüggesztik a szerződésmódosításokat. Ha valamilyen előre nem látható piaci folyamat ezt mégis szükségessé tenné, akkor a PSZÁF-fal egyeztetve lehetne csak módosítani.

A moratórium két hónapját arra szeretné felhasználni a kormány, hogy előkészítsék a tavasszal elfogadott törvény módosítását. Ezen kívül egy magatartáskódexet is létrehoznának, melyben szabályoznák a hitelekkel kapcsolatos összes kérdést. Ez a magatartáskódex a PSZÁF és a GVH bevonásával készülne el. A kódex aláírói nemcsak önként vállalnák a benne foglaltak betartását, a jelenleg is érvényben lévő fogyasztóvédelmi szabályok alapján a PSZÁF ellenőrizheti a szabályok betartását, eljárást indíthat a kódex aláíróival szemben és szankciókat is alkalmazhat.

A kormány már jövő héten rendeletet fogad el, melyben a PSZÁF-ot teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel látja el, hogy hatóságként is el tudjon járni a fogyasztók védelme érdekében. Ezen kívül Bajnai Gordon felkérte a felügyelet elnökét, hogy erősítse meg az ügyfélszolgálati szolgáltatásokat, valamit hozzanak létre a felügyeleten belül egy ombudsmani szerepkört.

Indul a lakásmentés

A másik kérdéskör, melyről szó esett a találkozón, a lakásmentő csomag volt. Mint írtuk, kedden hagyta jóvá az Európai Bizottság az erről szóló magyar szabályozást. Július 28-tól igénybe vehetik a bankok a két éves állami garanciát. A terméket valamennyi banknál el lehet majd érni.

Sok kérdés fogalmazódik meg azzal kapcsolatban is, hogy a forint árfolyamának változása hogyan jelenik meg a törlesztőrészletben – ez volt a harmadik kérdés, mely felmerült a találkozón. A miniszterelnök felkérte a bankokat, hogy tegyék világossá az ügyfeleknek, milyen elvek alapján nőnek, illetve csökkennek a részletek.

Ezen kívül még szó esett a kkv-k finanszírozásáról. Hétfőn létrehoznak egy szakértői bizottságot, mely megvizsgálja, hogy a meglévő finanszírozási, hitelezési formákkal mi a helyzet, hogyan lehetne felgyorsítani a hitelezést.

Rossz volt a törvény

Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban annyit mondott, hogy rossz volt a törvény, amit nem lehet jól betartani. A kereskedelmi bankok a törvény elfogadása óta igyekeztek kitalálni, hogyan lehetne végrehajtani. Ehhez segítséget is kértek állami szervektől, de nem kaptak. A bankok ezek után készítettek egy listát azokról az okokról, melyek drágíthatják a termékeket. Ez egy széles oklista volt, így kerülhetett bele sok egyéb mellett a banki dolgozók bére és az it-termékek is.

A pénteki megbeszélést konstruktívnak nevezte Felcsuti Péter, a bankok be fogják tartani a megállapodást.