Még rosszabbat várnak az ingatlanosok

2009.07.22. 10:51 Módosítva: 2009.07.22. 10:52
A második negyedévben tovább romlottak az ingatlanpiaci várakozások az Ecostat ingatlanbarométere szerint. A mutató 0,8 százalékponttal 33,9 százalékra csökkent, és az Ecostat további gyengülésre számít. Az építkezési szándékok már most mélyponton vannak.

Az Ecostat 2001 óta készíti negyedévenként az ingatlanpiaci hangulatot jelző felmérését, amely egyebek mellett az ingatlanberuházók, az ingatlanforgalmazók és a lakossági lakásértékesítők várakozásait tükrözi. A mutató az idei első félév végére 33,9 százalékra csökkent, ami új történelmi mélypontot jelent (ez már sorozatban a harmadik negatív rekord, már a múlt év végi 41,8 százalék is korábban nem látott pesszimizmust jelentett).

Az Ingatlanbarométer eddigi legmagasabb értéke a százas skálán 56,8 százalék volt, ezt 2002 első negyedévében mérték, azóta az index, kisebb kilengésekkel, de trendszerűen csökken. Az Ecostat szerint a 33,9 százalékos érték azt mutatja, hogy bekövetkezett, amit az elmúlt év végén prognosztizáltak, azaz a gazdasági és pénzügyi válság hatására romlottak az ingatlanpiaci várakozások. Ez az érték az ingatlanpiac további stagnálását, illetve további esését is előre vetítheti.

A növekvő pesszimizmusnak két oka van: egyrészt a világgazdasági válság okozta keresleti sokk jelentősen visszaveti a hazai termelést és foglalkoztatást, másrészt az év júliusától bevezetett pénzügyi intézkedések szűkítik a belföldi keresletet. Az Ecostat kiemeli: a vevőoldali megszigorítások gátat szabnak a lakás és egyéb ingatlanok vásárlásának, az ingatlanpiac gyors élénkülésének.

Nem csoda, hogy minden piaci szegmensben romlottak a várakozások. Az ingatlanberuházók indexe a tavalyi 7 százalékpont után idén már 16,6 százalékponttal esett. Ezzel tovább erősödött a több éve tartó negatív tendencia, és a mostani 17,2 százalékos beruházási konjunktúra index 200l-tól mért legalacsonyabb értéket mutatja. A vállalkozások mind a lakossági, mind a vállalati, mind az állami-önkormányzati szektorból az eddiginél jóval kevesebb megrendelést várnak.

A lakossági index az első negyedévben esett történelmi mélypontra, 34,8 százalékra, a második negyedévben azonban kissé javultak a várakozások, így a mostani mutató 35,1 százalék. Meglepően optimistábbak lettek a forgalmazók, várakozásaik 6,5 százalékponttal 40 százalékra javultak.

Az Ecostat szakértői szerint ez utóbbi arra utalhat, hogy hogy feltehetően már jelentkezik a pénzügyi válságot kísérő jelenség, azaz sokan próbálnak megszabadulni ingatlanuktól, mely természetesen növeli az ingatlanok adás-vételét is, még akkor is, ha az előző fél évben jelentős forgalomcsökkenést jeleztek a vállalkozások. A keresleti oldalon kismértékben emelkedett az ingatlanok – főleg az 55 négyzetméternél kisebb lakások – iránti vételi és bérleti szándék is.