Alkotmánybíróság előtt a vagyonadó

2009.07.23. 11:46
A Bajnai-kormány több adóintézkedését is megtámadta az Alkotmánybíróságon egy adószakértő - írja a Magyar Nemzet. A vagyonadó mellett a "félszuper"-bruttó szja számításról, illetve a családi pótlék adóalapba vonásáról is kikérik az alkotmánybírák véleményét.

A beadványokat Angyal József könyvvizsgáló jegyzi, akinek a vagyonadóval kapcsolatosan több aggálya is van. Az egyik a forgalmi érték kategóriájához tartozik, nevezetesen, a jogszabály nem rögzíti egyértelműen a hogyan kell megállapítani a forgalmi értéket, így a magánszemélyeknek nincs esélyük eleget tenni a megállapítási kötelezettségüknek. Emellett a kiszolgáltatottságot növeli, hogy az APEH 10 százalékos eltérés esetén büntethet, viszont az adóhatóság számára szintén nincs tisztázva, miként állapítsa meg a forgalmi értéket.

Érdemes megjegyezni, hogy Oszkó Péter a Portfolio.hu-nak adott interjúban ennek kapcsán azzal érvelt, hogy a kormány tervezi, az adóhatóság adhat majd egyedi tájékoztatást a forgalmi értékről. Ezt azért teheti meg, mert most is rendelkezik ilyen adatbázissal, ugyanis a vagyonátruházási illeték beszedésekor az adóhatóságnak most is ellenőriznie kell a forgalmi értéket.

További aggálya Angyalnak, hogy a 30 milliós értékhatár alatti mentesség csak az életvitelszerű helybenlakás esetén jár, ami miatt szerinte korlátokba ütközik az állampolgárok szabad mozgása.

Az adószakértő a fentiek mellett megtámadta a személyi jövedelemadó jövőre életbe lépő új számításának módját (a munkáltatói járulékkal növelt adóalap bevezetését), illetve a családi pótlékot lényegében megadóztató rendelkezést is.