Magyarhonba szorítják az evásokat

2009.07.23. 07:17
A Pénzügyminisztérium által közzétett, egyelőre csak tervezett áfatörvény-módosítás értelmében jövőre már csak belföldön tevékenykedhetnek az evás cégek. Az uniós jogharmonizáció révén 2010-ben átalakul a szolgáltatások utáni áfafizetés, ami érintőlegesen az evásokra is ki fog hatni.

Jelenleg ha egy cég nyújt szolgáltatást egy másik cégnek, akkor az áfafizetés helye a szolgáltatást nyújtó társaság székhelye szerinti állam. Jövőre azonban már az igénybe vevő cég székhelye határozza meg, hol és mennyi áfát kell fizetni a szolgáltatás értéke után.

Az általános szabályok alól voltak és lesznek is kivételek, így az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteknél - idetartozik a karbantartás, üzemeltetés, bérbeadás - az ingatlan helye a meghatározó. A tanácsadásnál pedig jelenleg is az igénybevétel helye határozza meg az áfafizetést, vagyis itt nem lesz változás - mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

Közösségi adószámot mindenkinek

A határokon átívelő klasszikus szolgáltatások eddig is a szolgáltatás helye szerint adóztak, vagyis az esetek többségében nem lesz változás. Azzal azonban számolni kell, hogy a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatások esetében is nyilvántartást kell vezetniük a vállalkozásoknak a közösségen belüli ügyletekről. A közösségi adószámmal rendelkező cégeknek negyedévente kell összesítő jelentést készíteniük beszerzéseikről és eladásaikról.

Az átalakítás miatt jövőre minden cégnek célszerű lesz közösségi adószámot igényelni, amelyik más tagállamban is szolgáltat, és ez a szabály az evásokra is vonatkozik. Olyannyira, hogy a tervezet kötelező jelleggel írja elő az evás cégek számára a közösségi adószám kérését, ha másik tagállamba is nyújtanak szolgáltatást.

Szorul a hurok

Evás cégnek azonban nem lehet ilyen adószáma, vagyis azoknak, akik jelenleg határon átnyúló tevékenységet is végeznek, jövőre ki kell lépniük az evakörből. A megoldás nem ismeretlen az eva történelmében: hasonló szabály lépett életbe 2004-ben, ám akkor ez csak azokra az evásokra vonatkozott, amelyek termékértékesítésben utaztak.

Mivel az evások tipikusan szolgáltatók, ez a szabály lényegében nem befolyásolta a működésüket. A mostani változtatás azonban - amelyet az indokol, hogy a határon átnyúló szolgáltatásoknál versenytorzító lehet a speciális magyar adónem - jövőre jelentősen megritkíthatja az evás cégek körét.

Az áfa­törvény jogharmonizációs módosítása értelmében minden evás cég meg fog szűnni, amelyik határon átnyúló szolgáltatást végez. A szolgáltatásokra vonatkozó áfamódosítás miatt extra adminisztrációra számíthatnak a cégek.

Luxemburg is rosszul jár

A szabályozás leginkább Luxemburgot érinti majd hátrányosan. A nagyon kedvező áfakulcs miatt ugyanis számtalan telekommunikációs és televíziós társaság költözött a hercegségbe, hiszen így kisebb áfával dolgozhattak versenytársaikhoz képest, bárhová is irányult a szolgáltatás. Ezek a cégek azonban a jövőben, 2011-től már nem trükközhetnek, hiszen a szolgáltatásnyújtás helyén fognak áfát fizetni, ami akár 25 százalékos is lehet.