Mérleghamisítással vádolja az MVM-et egy kisrészvényes

2009.07.24. 18:05 Módosítva: 2009.07.24. 18:55
Az MVM Zrt. egyik kisrészvényese megtámadta a 99,9 százalékban állami tulajdonban lévő óriáscég májusi, évzáró közgyűlésének határozatait, mert szerinte nem valós adatokat tartalmaz a társaság 2008-as mérlege. A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az osztalékfizetésről elfogadott közgyűlési határozatot, így a magyar állam elvileg nem kaphatná meg az ott elfogadott 38 milliárd forint osztalékot, ám az MVM ennek jelentős részét már korábban kifizette az állami tulajdonos felé.

A cégbíróságon támadta meg egy kisrészvényes, Mátravölgyi János a Magyar Villamos Művek Zrt. májusi, évadzáró közgyűlésének határozatait – értesült az Index pénteken. Úgy tudjuk, hogy Mátravölgyi elsősorban a Kapolyi László MSZP-s nagyvállalkozó cégeivel kapcsolatba hozható elszámolásokat támadta meg, például a Vértesi Erőmű privatizációjával vagy az épülő vásárosnaményi gázerőművel kapcsolatos mérlegadatokat kifogásolta.

Megkeresésünkre Mátravölgyi nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott hogy „részvényesi jogaival élve" támadta meg a bíróságon az MVM május 28-i évzáró közgyűlésének határozatait.

Az MVM kommunikációs vezetője, Tringer Ágoston érdeklődésünkre azt közölte, hogy az MVM csütörtökön kapta kézhez a Fővárosi Bíróság levelét, melyből az MVM arról értesült, hogy Mátravölgyi János magánszemély kisrészvényes az MVM május 28-i rendes éves Közgyűlésének egyes határozatait megtámadta. A per első tárgyalását a bíróság 2010. január végére tűzte ki.

Tringer tájékoztatása szerint Mátravölgyi János kisrészvényes korábban bejelentést tett, hogy a tulajdonában lévő MVM részvényt a Kapolyi-féle System Consulting Zrt. részére értékesíteni kívánja, de az MVM 2009. július 16-i rendkívüli közgyűlése a többségi állami tulajdonos előterjesztésére a részvény átruházáshoz nem járult hozzá, így Mátravölgyi János továbbra is az MVM kisrészvényese.

Ahogyan arról az Index korábban többször is beszámolt, a Kapolyi László MSZP-s nagyvállalkozó tulajdonában lévő System Consulting Zrt. az MVM Csoport több tagjával jogvitában áll, melyekben az MVM jelentős összegeket követel.

A Fővárosi Bírósági tárgyalási értesítés az MVM jogértelmezése szerint a közgyűlési határozatok vonatkozásában (kivéve az osztalék kifizetésére vonatkozó határozatot, ennek végrehajtását ugyanis a bíróság felfüggesztette) nem jelent változást. Ugyanakkor a 2008. üzleti év után járó osztalék jelentős részét az MVM már korábban kifizette az állami tulajdonos részére.

Az MVM közlése szerint a társaság éves zárása továbbra is hatályos, az MVM Zrt. rendelkezik az MVM könyvvizsgálója (Ernst & Young) által korlátozás nélküli záradékkal auditált, a közgyűlés által elfogadott 2008. évi mérleggel, a beszámolót az MVM a törvényes határidőn belül a cégbíróság részére benyújtotta.

Az MVM a 2010 januárjában esedékes peres eljárásra felkészült, ám a bíróság döntései ellen addig is panasszal fog élni, többek között azért, mert a végzés kihirdetését megelőzően nem került sor az MVM álláspontjának kikérésére, az eljárásban nem kértek az MVM részéről sem dokumentumokat, sem a közgyűlési döntések részét képező jogi és szakmai alátámasztást – közölte az MVM Csoport.