Az önkormányzatok eladósodása fokozódik

2009.07.28. 06:32 Módosítva: 2009.07.28. 06:41
A helyi önkormányzatok egyre inkább kötvénykibocsátással igyekeznek betömni a költségvetési lyukakat, ám ez a megoldás az árfolyamkockázat és a változó kamat miatt rizikós lehet.

A 2005-2008 közötti időszakban a helyi önkormányzatok több mint kétharmada hiánnyal hagyta jóvá az éves költségvetését - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) készülő jelentése a helyi önkormányzatok gazdálkodásáról. A költségvetés végrehajtása során azonban a helyzet javult és végül 2008-ban csupán 23 százaléknál nem fedezték a bevételek a kiadásokat a 2007-es 26 százalék után.

A kötvénykibocsátás gyors terjedése miatt 2007-2008-ban csökkent a hitelt felvevő önkormányzatok száma. Amíg 2005-ben helyi önkormányzat még nem bocsátott ki kötvényt, addig 2007-ben már 175 milliárd, 2008-ban pedig 196 milliárd forinthoz jutottak ilyen forrásból. A változó kamatozású kötvények jellemző futamideje húsz év, a tőketörlesztés megkezdéséhez a meghatározott türelmi idő 1-10 év között változik, de akadt olyan helyhatóság is, amely a futamidő végére egyösszegű tőketörlesztést vállalt.

E kibocsátások az önkormányzatok fokozódó eladósodását jelentették, ráadásul az ebből származó kötelezettségek visszafizetését - a képviselő-testületi előterjesztések szerint - a működési célú bevételekből tervezték. A kibocsátás első éveiben a bevétel 95 százalékát betétként helyezték el, valamint rövid és hosszú lejáratú értékpapírokat vettek belőle. A kötvénykibocsátás az árfolyamkockázat és a változó kamat miatt az önkormányzatok számára rizikót jelent - állapítja meg a jelentés.

A helyi önkormányzatok eladósodása 2005 és 2008 között folyamatosan zajlott, és bár a kötvénykibocsátások segítenek elodázni a problémákat, az értékpapírok lejárta tovább ront majd a helyzeten. A tisztánlátást az is nehezíti, hogy az önkormányzatok nem mutatják be a valós pénzügyi helyzetüket a költségvetésük készítésekor.

A Napi értesülései szerint a számvevők azt javasolják a pénzügyminiszternek, hogy kezdeményezze az államháztartásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy egyértelműen elő legyen írva a helyhatóságok számára a hiány számítása, valamint a költségvetési rendeletben a finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeinek és kiadásainak figyelembevételi módja.