A bankfiókok a válságban is megmaradnak

2009.07.29. 11:53
Annak ellenére, hogy egymás után jelentik be a bankok az elbocsátásokat, a fiókok száma Magyarországon egyre nő. Szinte valamennyi bank tervezi, hogy a válság miatt elismerten „mérsékeltebb üzleti aktívás” ellenére új egységeket nyit meg még az idén. A mostani nyitásokkal hosszabb távra terveznek, nagy forgalmú központokra koncentrálnak.

Hatvannégy amerikai bank ment csődbe a válság kezdete óta , az Egyesült Államokban pénzügyi szektorában több tízezerre rúg azok száma, akik a elvesztették állásukat. A Bank of Amerika a napokban jelentette be, hogy 6100 fiókjának tíz százalékát bezárja. A londoni Cityben két éve még 353 ezren dolgoztak, akkor volt a foglalkoztatási csúcs. Azóta majdnem hatvanezer állás szűnt meg, ami 28 százalékos csökkenés. De nemcsak a Cityben, Anglia-szerte állások szűnnek meg a pénzügyi szektorban, az elbocsátottak száma átlépte az ötvenötezret. A válság kirobbanása óta majdnem minden országból folyamatosan jelentenek elbocsátásokat, fiókbezárásokat.

A magyarországi bankok sem úszták meg a válságot, az Index összesítése szerint majdnem kétezer állás szűnt meg eddig a hazai pénzügyi szektorban.

Kevesebb emberrel több fiók

Érdekes azonban, hogy a létszámcsökkentést Magyarországon nem követi fiókok bezárása. Sőt körkérdésünkből az derül ki, hogy a bankok nemhogy csökkentik, de még növelik is fiókjaik számát.

Egyelőre legalábbis úgy tűnik, kivételes példa a Raiffeisené: mint megtudtuk, a banknál az év végéig tíz-tizenkét százalékos leépítést és ezzel arányos mértékű fiókszám csökkentést terveznek, ami tizenöt-húsz fiók bezárását jelentheti. (A banknál hivatalosan csak annyit mondtak, hogy a közeljövőben születnek majd meg a döntések. Tény egyébként, hogy a Raiffeisen a korábbi években az egyik legdinamikusabb bővülő fiókhálózattal bírt, tavaly év végén 157 fiókjuk volt, amiből mintegy negyveneet a megelőző két évben nyitottak meg.)

A piacvezető OTP Banknak 403 fiókja működik az országban, 2009-ben eddig két új fiókot nyitottak. Ezenkívül további két fiók nyitását tervezik. „Értékesítési egység bezárására akkor kerül sor, ha azt új, felújított bankfiók váltja ki” – tájékoztattak a banknál.

A CIB Banknak 149 fiókja van, ebből néhányat bezártak tavaly racionalizálásra hivatkozva, de a bezárt egységeket a város más pontjain még az idén megnyitják. Év végére 152-155 fiókban lesznek elérhetők. Az MKB Bank 2009 első félévében három új bankfiókot nyitott, így hálózata 84 tagúvá bővült, közben egyetlen bankfiókját sem zárta be. 2009-ben további bankfiókok nyitását tervezik Budapesten és vidéken egyaránt. A K&H Bank 243 lakossági fiókkal rendelkezik országszerte, 2008 szeptemberében 222 fiókjuk volt, azaz a válság kezdete óta majdnem húsz fiókot nyitottak. Az UniCredit Banknak 131 fiókja van, ebből tizenhetet az idén adtak át, és további két fiók nyitását tervezik. A Budapest Bank országos hálózata 106 bankfiókot, 4 hitelpontot és egy önálló Money Plus központot foglal magába. A tervek szerint ezt a számot tartanák az idén.

A kisebbek közül az FHB Banknak húsz fiókja van, nem zártak be egyet sem az idén, és év végéig egy fiókot terveznek nyitni. A Citibanknak jelenleg 29 bankfiókja van országszerte, idén eddig három új fiókot nyitottak már, ebből egy hitelközpontból fiókká történő átalakítás volt, és két teljesen új fióknyitás. Idén további fiókok megnyitását is tervezik.

Előre megtervezett ütem

Hogyan nyílhatnak a válság idején is új fiókok, miközben munkatársakat bocsátanak el? Egyrészt a magyar piac még nem annyira telített, mint a nyugat-európai, illetve az amerikai, itt még van hely új fiókoknak, és ezek be is hozzák az árukat, mondják banki szakértők. Néhány évvel ezelőtt egy felmérés azt mutatta, Magyarországon negyedannyi fiók működik a lakosság számához képest, mint akár a szomszédos Ausztriában. Ráadásul miközben terjed ugyan az internetes banki ügyintézés, ennek térhódítása nem túl gyors, ráadásul a banki termékek, hitelek számának növekedésével nőtt a személyes ügyfélkapcsolat jelentősége is.

A bankok a fióknyitási ütemet általában évekre előre megtervezik, a válság ezt csak lelassítja, de nem állítja le. Így a bankok a válság idején is figyelik, hol nyílik lehetőség olyan fiók megnyitására, amely hosszabb távon behozhatja a befektetett pénzt. Vagyis a bankok a frekventált, nagy forgalmú központokra, plázákra koncentrálnak ilyenkor. Ha egy népszerű bevásárlóközpontban a hónapokig tartó tárgyalás most jut oda, hogy meg tudják nyitni a fiókot, nem fognak a válság miatt átmentelieg visszaesett forgalom miatt meghátrálni.

Elbocsátási hullám

A létszámkérdést azonban láthatóan rugalmasabban kezelik a hazai pénzintézetek. Az OTP Bank még tavaly novemberben százharminc munkatárs elbocsátását ismerte el, idén februárban Csányi Sándor elnök-vezérigazgató pedig azt jelentette be, hogy magyarországi vállalataitól ötszáz embert küld el.

Mostani megkeresésünkre az OTP Bank azt válaszolta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, a mérsékeltebb üzleti aktivitás miatt az ország egész területén elkerülhetetlen a munkavállalói létszám csökkentése. Ezt 2009 májusától az év végéig több szakaszban hajtják végre. Ugyanakkor más módszerekkel próbálkozik a bank, így például a munkahelyek megőrzése érdekében a törekszenekk a már korábban is alkalmazott részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelésére. A tavalyi év végi 8189 fős zárólétszámhoz képest 2009 első félévének végére a munkavállalói létszám 7919 főre csökkent.

A Raiffeisen Bank 2009 tavaszán nyolcszázalékos csoportos személyiállomány-csökkentést hajtott végre, ez 315 főt jelentett. A banknál azonban további elbocsátásokra lehet számítani, pontos számokat nem mondanak, de annyit elismertek, hogy lesz leépítés.

A CIB Banknál kétszázötven ember elbocsátásáról döntöttek márciusban, ezen belül a lízingcsoport hatvanfős létszámcsökkentést hajtott végre. Az elbocsátottak száma a teljes csoportlétszám nyolc százaléka. Akkor azzal indokolták lépésüket, hogy újra kell gondolni a költségek szerkezetét és a jövőbeni szervezés mértékét. A létszámcsökkentés elsősorban azokat a területeket érintette, amelyek kénytelenek csökkenő üzleti aktivitással számolni.

Az MKB Bank március végén döntött a létszámleépítésről, hatvanhat munkatárs munkaviszonya szűnt meg csoportos létszámleépítéssel. A szigorú idei költségterv elkerülhetetlenné tette a banki költségstruktúra felülvizsgálatát, a szervezeti felépítés újragondolását, indokoltak a banknál. A Budapest Banknál létszámstop van, összességében folyamatosan csökken a cégcsoport létszáma. Nem volt csoportos létszámleépítés, a csökkenés a természetes lemorzsolódásból (nyugdíjazás, fluktuáció), illetve a távozó kollégák feladatainak szétosztásából adódott.