Így változnak az adótörvények augusztustól

2009.07.29. 15:52
Csökken a betegszabadságra járó díj és a normál táppénz összege, rövidül a passzív táppénz időtartama, 18 százalékos áfakörbe kerül a távhőszolgáltatás - mindezek augusztustól elsejétől lesznek így. A paneltulajdonosok három hónapban mégis három különböző áfamérték alapján fizetnek a távhőcégeknek.

Mostanában nem múlik el úgy hónap, hogy ne változnának az adótörvényeink. A parlament májusban fogadta el az idei év közi adóváltoztatásokat magában foglaló salátatörvényt, amely január 1-jétől visszamenőleg, május 15-től, július 1-jétől, most augusztus 1-jétől, majd szeptember elejétől és 2010-től is átírja az adószabályokat. Néhány nap múlva a táppénzre vonatkozó rendelkezések több ponton szigorodnak, a távhővel fűtő lakások tulajdonosai pedig örülhetnek.

A normál táppénz 10 százalékponttal csökken

Jelenleg még a 15 napos betegszabadságra a távolléti díj (ami sok esetben a bruttó bér) 80 százaléka illeti meg az alkalmazottat, ez 70 százalékra apad. A baleseti táppénz összege pedig a bér 100 százalékáról 90 százalékára mérséklődik.

A 16. naptól kezdve járó táppénz összege is alacsonyabb lesz. Akinek legalább kétéves biztosítási jogviszonya van (az egyszerűség kedvéért kétéves munkaviszonya van, akár egy cégnél, akár úgy, hogy közben munkahelyet váltott), annak betegség esetén ezentúl a 16. nappal kezdődően a bruttó bérének 60 százaléka jár normál táppénzként a mai 70 százalékkal szemben. Akinek nincs kétéves biztosítotti jogviszonya, az pedig 60 helyett 50 százalékát kapja a bérének táppénz gyanánt.

Az úgynevezett passzív táppénz előírásait is szigorítják. Ma a biztosítotti jogviszony (munkaviszony) megszűnését követően még másfél hónapon át táppénzre jogosult a keresőképtelen személy, ezt az időtartamot 30 napra rövidítik le.

Bejön még egy korlát: eddig a táppénz összegének nem volt felső határa, azonban augusztustól a táppénz nem haladhatja meg a minimálbér négyszeresét. Aki pedig a munkahelyét úgy hagyja ott, hogy táppénzre megy egyúttal, az nem kaphat többet a minimálbér másfélszeresénél.

A távhősök áfamizériája

A távhőszolgáltatás augusztustól a 18 százalékos, középső áfakulcsba kerül. A dolog érdekessége, hogy júniusban 20 százalékos normál áfakulcs vonatkozott a távhőszolgáltatásra, júliusban aztán a 25 százalékos körbe került a távhő, most pedig a kedvezményes körbe süllyed.

Számlázási okok miatt a 18 százalékra történő áfacsökkenést két részletben érzékelik a paneltulajdonosok. Az augusztusi alapdíjat augusztusban kell kifizetni, ám a melegvízkészítési célú hődíjat két hónappal később, októberben kell leróni. Augusztusban 18 százalékos áfás alapdíjról és 20 százalékos áfás melegvízdíjról szóló számla jön, szeptemberben 18 százalékos áfás alapdíj és 25 százalékos áfás melegvízdíj lesz, októberben aztán mindkét költségrész 18 százalékos áfás lesz.