Kocsis István titkolja bizonyítékait

2009.07.30. 00:56
Sem a BKV felügyelőbizottsága, sem Kocsis István nem hozza nyilvánosságra, mivel tisztázta az MVM szállodaügyében játszott szerepét a BKV vezérigazgatója. A felügyelőbizottság szerint személyes adatokról van szó, amiket csak Kocsis tárhat a közvélemény elé, maga Kocsis viszont elzárkózott ezirányú megkeresésünk elől. A BKV kommunikációs igazgatója csak annyit közölt, hogy a vezérigazgató feljelentette az MVM-ügyet tálaló újságírókat, köztük az Index munkatársát, ezért sem jár nekünk tőlük több információ. Perelni fogja az Indexet az Aquifex Limited nevű, offshore hátterű cég is az MVM-cikksorozat miatt.

Egyelőre lekerült a napirendről Kocsis István, a BKV vezérigazgatójának leváltása, sőt, a legfrissebb hírek szerint korábban sem volt szó ilyesmiről: a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának keddi ülésén nem vettek napirendre ilyen javaslatot, és az Index úgy tudja, hogy az ülésen elhangzott az is, nem rendült meg a városvezetés bizalma Kocsisban, „ez csak a sajtóban megjelent marhaság".

Kocsis Istvánt hétfőn a BKV felügyelőbizottsága hallgatta meg az MVM-ügyben játszott szerepéről, miután az Index június végén megírta: egy a brit cégbíróságon fellelhető hivatalos irat szerint „Mrs Istvan Kocsis" a tulajdonosa annak az offshore hátterű cégnek, amely több mint egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM-nek tavaly, Kocsis István MVM-es vezérigazgatósága idején, ám a vezérváltást követően sem a pénz nem lett meg, sem a szálloda.

Kocsis tagadja, hogy neki vagy a feleségének köze lenne a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nevű céghez, ám a főpolgármesteri kabinet július elején felkérte, hogy a BKV jó hírnevének védelmében tegyen nyilatkozatot a társaság felügyelőbizottsága előtt, és számoljon be arról is, hogy milyen jogi lépéseket tett, hogy a sajtóban megjelent gyanúsítások alól tisztázza magát.

SZT9417

Kocsis nyári szabadságára hivatkozva először nem jelent meg az eredetileg július 15-re kitűzött meghallgatáson, ezért csak hétfőn állt a BKV felügyelőbizottsága elé. Eközben a BKV jó hírnevét tovább tépázta a Kocsis riválisának tartott Balogh Zsolt vezérhelyettes által kinevezett humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra 100 milliós végkielégítésének ügye, az MVM pedig bejelentette: az egy éve tartó sikertelen próbálkozások után „a másik fél" tulajdonba adta a horvátországi szállodát.

Hagyó Miklósra gyanakszanak

Magukat megnevezni nem kívánó forrásaink Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettest sejtik a Kocsist ért támadások, és az MVM-nél a távozását követően lefolytatott, büntetőfeljelentéssel végződött belső vizsgálat eredményeinek kiszivárogtatása mögött. Mindezt alátámasztani látszik, hogy elsőként Hagyó vetette fel a bizalmi kérdést Kocsissal szemben az MSZP fővárosi frakciójának küldött levelében, később pedig cáfolta Kocsis közleményét, miszerint a BKV-vezér továbbra is élvezné a városvezetés bizalmát. Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes, akit forrásaink Hagyó emberének, és Kocsis Hagyó által kiszemelt utódjának tartanak, a Szalainé-affér után mindenesetre saját közleményben tartotta szükségesnek leszögezni, hogy „fel sem merült bennem az a gondolat, hogy a Társaság kinevezett első számú vezetőjének pozíciójára törjek", és hogy mennyire nagyra tartja Kocsist.

A BKV felügyelőbizottsága előtt Székely Gábor fb-elnök tájékoztatása szerint Kocsis István hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem érintett az MVM által kötött szerződésekben, írásos nyilatkozatot tett arról, hogy jelenleg semmilyen hatósági eljárásban nem érintett, és közhiteles dokumentumokkal bizonyította, hogy feleségének nincsen köze a Jadran nevű céghez.

Az Index kedden arra kérte Székely Gábort, hogy bocsássa rendelkezésünkre azokat a dokumentumokat, amelyekkel Kocsis a szállodaügyben tisztázta magát, ám a BKV felügyelőbizottságának elnöke adatvédelmi megfontolásokra hivatkozva elutasította a kérést, mondván hogy személyes adatokról van szó, amiket csak Kocsis István tárhat a közvélemény elé.

Amikor a BKV sajtóosztályának közvetítésével ugyanezt kértük Kocsistól, Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója a vezérigazgatóra hivatkozva szintén megtagadta a dokumentumok kiadását, és azt is közölte, hogy a vezérigazgató feljelentette az MVM-ügyet tálaló újságírókat, köztük az Index munkatársát is, ezért sem jár nekünk tőlük több információ.

Tisztázásnak ez nagyon sovány

Az Index magukat megnevezni nem kívánó forrásokból úgy tudja, hogy a Kocsist igazoló dokumentum egy Budapesten ügyvédi letétbe helyezett levél közhiteles fordítása, amelyet Ian Scobbie brit ügyvéd, a Jadran Investments Limited megbízott igazgatója írt július elején Kocsisnak. A levélben az áll, hogy a társaság kizárólagos tulajdonosa a Spearpoint Limited nevű cég, és hogy Kocsis vagy családtagjai nem rendelkeznek a Jadranban igazgatói, részvényesi, vagy titkári érdekeltséggel.

Az Index által felkutatott brit cégbírósági iratok tanúsága szerint a Spearpoint Limited egy postafiókcég az offshore adóparadicsom Brit Virgin-szigeteki Tortolán. Ian Scobbie levele továbbra sem ad magyarázatot arra, hogyan szerepelhet „Mrs Istvan Kocsis" neve cégtulajdonosként a Jadran egy másik cégbírósági iratán.

Az sem lett világosabb, hogy ha Ian Scobbie a Jadran képviselője, miért Alexander Gerstl, Szász András üzlettársa járt el megbízottként a Jadran nevében az MVM felé, és miért ő írta alá a haszonbérleti szerződés megszüntetését az offshore hátterű cég nevében. (Szász András az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt.)

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő adószakértő szerint Ian Scobbie levele nem jelenti azt, hogy „Mrs Istvan Kocsis" ne lehetne mondjuk a Jadrant tulajdonló offshore Spearpoint, vagy annak a tulajdonosának a részvényese vagy tulajdonosa. Szakértőnk szerint a brit cégek abban különböznek a valódi offshore cégektől, hogy a brit cégbíróság az ilyen offshore hátterű cégek ügyeit intéző strómancégektől alkalmanként bekéri a valódi tulajdonos adatait is.

Az Aquifex perelni akar

A szállodaügy további furcsasága, hogy amint az az MVM-nél lezajlott belső vizsgálatról kiszivárogtatott jelentésekből kiderül, az MVM horvátországi leányvállalata, a Niker nem a Jadran, hanem az Aquifex Limited nevű ciprusi, offshore hátterű cég ciprusi számlájára utalta át a 3,5 millió eurós bérleti díjat annak idején. A tranzakciók során a Niker - Varga-Sabján László ügyvezető - egy, a bécsi Meinl Banknál vezetett számlát használt, amely nem szerepelt a Niker könyveiben.

Az Aquifex Limited több más, az MVM-ügyben szereplő, az állami óriásvállalat új vezetése által kétesnek minősített és kivizsgáltatott ügyletben is szerepelt, budapesti képviselője Szász András, aki az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt. Az Aquifex ezekből az ügyekből kifolyólag még mindig eurómilliókkal tartozik az MVM-nek az állami vállalat legutóbbi közlése szerint.

A Jadran bérleti díjával kapcsolatos érdeklődésünkre Szász András - aki mindeddig korrektül reagált minden, az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre - most azt közölte, hogy „miután megbízóm, az Aquifex Limited peres eljárást kíván az Index ellen indítani valótlan és megtévesztő adatok rosszhiszemű közléséért, a jövőben nem áll módomban a kérdéseire válaszolni".

Kocsis is perelni akar, és feljelent

Az MVM-üggyel kapcsolatos újságcikkek miatt július elején Kocsis István is pereket helyezett kilátásba. „A vezérigazgató megelégelte a légből kapott álhírek cáfolását, és határozott lépésre szánta el magát" – állt a BKV közleményében. Kocsis állítása szerint soha nem lépett fel jogilag az oknyomozó sajtó ellen, de most több sajtóterméket is beperelt a jó hírnév csorbítása miatt.

SZT9250

Hogy konkrétan kiket és milyen alapon, arra a BKV sajtóosztálya érdeklődésünkre egyelőre nem válaszolt. Székelyné Pásztor Erzsébet telefonos érdeklődésünkre az Index munkatársát is érintő feljelentésről beszélt, ami azt jelenti, hogy Kocsis a büntetőjog eszközéhez folyamodna azután, hogy minden, az MVM-üggyel kapcsolatos cikkünkben megszólaltattuk vagy őt, vagy tanácsadóját, Szász Andrást, és eddig semmire nem kértek az ilyen esetekben szokásos sajtóhelyreigazítást.

A rendőrség nyomoz

Az MVM korábbi vezetésének időszakában kötött kétes ügyletek miatt az állami tulajdonú áramtársaság április elején feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A rendőrségtől azt szerettük volna megtudni, hogy az ügyben szereplő, offshore hátterű cégek – a Jadran Investments Limited, az Aquifex Limited és a Power Investments International II. s.á.r.l. – esetében mit tettek a valódi tulajdonosok kilétének megállapításáért, ám megkeresésünkre Csécsi Soma szóvivő csak annyit válaszolt, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel erre a kérdésre nem válaszolhat.

Megkerestük a szóban forgó horvátországi szállodát üzemeltető Flos d.o.o. nevű horvát céget is, ám üzleti titokra hivatkozva egyelőre ők sem válaszoltak arra, mikor és hogyan változott az ingatlan tulajdonjoga.

A cikket itt lehet kommentálni