Mindig a bankár nyer

2009.08.03. 07:33 Módosítva: 2009.08.03. 07:36

Lebuktatta a legnagyobb amerikai bankokat a New York-i államügyész: egy Andrew Cuomo által készíttetett jelentés szerint a nettó nyereséget meghaladó összeget fizettek ki bónuszokra kilenc banknál, amelyik részesült a bajba került pénzintézeteket megsegítő állami alapprogram (TARP) áldásaiból. Az alkalmazottak fizetése elszakadt a bankok pénzügyi teljesítményétől - kommentálta Cuomo a tavaly október óta zajló vizsgálódás eredményét.

A tavalyi minden idők egyik legrosszabb éve volt a Wall Streeten - állapítja meg a jelentés -, mégis legalább 4793 bankár kapott egymillió dollárnál nagyobb éves bónuszt. Az államügyész szerint ha a társaságok szabályozottabb bónuszrendszert működtetnének, akkor kisebb lenne a veszélye annak, hogy több pénzt ígérve lehalásszák egymás jó munkatársait.

A jelentés készítői a régebbi beszámolók alapján megállapították: 2003-2006 között a banki kompenzációk folyamatosan növekedtek, majd ezen a magas szinten maradtak, amikor beütött a hitelválság. Mint Cuomo összefoglalta: az alkalmazottakat egyaránt jól fizetik amikor jól és amikor rosszul megy a bankoknak. Amikor pedig nagyon rosszul megy, akkor megmentik őket az adófizetők pénzéből, és az alkalmazottakat még mindig jól fizetik.