Nem lesz kötelező a működési engedély a boltoknak

2009.08.07. 07:56
Jelentősen liberalizálná a kormány a kereskedelmi tevékenységet a jövőben - néhány fontos kivételtől eltekintve -, egy bolt indítását elég lesz bejelenteni az illetékes jegyzőnek, s nem kell megvárni az engedélyét, mivel az engedélyezési joga megszűnik (várhatóan októbertől).

A kormány várhatóan utolsó augusztusi ülésén tárgyalja a kereskedelmi és piaci tevékenységekről szóló új rendeletek tervezetét, amit a kormány az uniós jogharmonizáció miatt kénytelen meglépni. A változások kedvezően érintik a kereskedelemmel foglalkozó cégeket, ugyanis az új jogszabály értelmében megszűnik a helyi jegyzők engedélyezési joga egy bolt indítása esetén, mindössze bejelentési kötelezettségük lesz a leendő kereskedőknek - olvasható a gazdasági tárca előterjesztésben.

A módosítással az állam megszabadul évi 25-30 ezer engedélyezési eljárástól, a leendő bolttulajdonosok pedig időt nyernek és spórolnak az illetéken. Ugyanis ma egy boltalapítási engedély elbírálása minimum 30 nap - már ha nincs szükség további hatósági engedélyekre. Az új szabályozás szerint csak ott marad fent a működésiengedély-kötelezettség, ahol azt élelmiszer-egészségügyi és biztonsági körülmények indokolják. Így például a nyers hús forgalmazásával is foglalkozó boltok kénytelenek lesznek működési engedélyt kérni, de a feldolgozott hústermékekre már nem vonatkozik a kötelezettség.

Továbbra is csakis engedéllyel forgalmazhatóak a dohánytermékek, a gyógyszerek, a veszélyes vegyi, illetve tűzveszélyes anyagok, így például a növényvédő szerek. Engedélyköteles maradna a javaslat szerint az autó-, fegyver- és a tűzveszélyes anyagok kereskedelme, illetve a vendéglátó-ipari termékek kereskedelme, kivéve a büfékben és a rendezvényszervezők által értékesített termékeket. Nem változnak a szeszes italok, a vegyi áruk és a szexuális termékek forgalmazásáról rendelkező részletszabályok sem.

A liberalizált működési engedélyek rendszerének érdemi hátránya nincsen - szögezi le a gazdasági minisztérium előterjesztése -, ám a bejelentési eljárás általánossá válásával szükség lesz a hatósági ellenőrzések gyakoriságát és hatékonyságát növelni. Ugyanakkor mivel egyszerűbb lesz boltot nyitni, a tervezet azzal számol, hogy számos, korábban állását vesztett munkavállaló kereskedelmi vállalkozásba kezdhet - ami egyrészt növeli a versenyt, ám a már piacon lévők számára konkurenciát jelent. A tervezet szerint a kiadott működési engedélyekről és a bejelentési kötelezettséggel folytatott tevékenységekről egy egységes és nyilvános, elektronikusan elérhető nyilvántartást vezetnek - amely mind a hatóságoknak, mind a fogyasztóknak megkönnyíti a kereskedővel a kapcsolatfelvételt. A kormány várhatóan augusztus végén tárgyalja meg az új rendeletet, amely a tervek szerint októberben lépne hatályba.