Türelmetlenek a nyugdíjasok

2009.08.11. 14:16 Módosítva: 2009.08.11. 16:07

Reggel nyolckor 11-én már a számlámon szokott lenni a pénz, most meg nincs sehol - több ehhez hasonló levelet kaptunk ma délelőtt nyugdíjas olvasóinktól, akik közül néhányan már a nyugdíjkassza állítólagos kiürülését vélték tudni a késés okaként.

Csakhogy nincs szó késésről. A panaszok délelőtt már körbefutottak az államigazgatás különböző szervein is, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon is hallottak már róluk. A válasz így gyors volt: a nyugdíjaknak a törvény szerint legkésőbb a hónap 12. napján kell ottlennie a bankszámlákon. Mint Hauringer István szakmai igazgazgatóhelyettes az Indexnek elmondta, ez azonban azt is jelenti, hogy amennyiben 12-e hétvégére, banki szünnapra esik, az utalásokat előbb teljesítik a Magyar Államkincstáron keresztül. Az igazgatóhelyettes elmondta, a múlt hónapban is ez volt a helyzet, lehet, hogy ez okoz félreértést. Az ONyF most is mindent határidőre előkészített, és átadták az anyagot az utalást intéző Államkincstárnak.

Ahol szintén nincs késlekedés, augusztusban 11-e az utalás napja, mint az a honlapjukon előre közzétett, alább látható táblázatból is kiderül. Az utalás napját követő nap reggelén érkezik meg a nyugdíj a jogosultak számlájára (egyes bankok esetében előfordulhat, hogy még az utalás napján jóváírják az összeget).

nyugdij