Tizedével csökken a távhő hődíja

2009.08.14. 13:15 Módosítva: 2009.08.14. 13:21
Szeptembertől 10,5 százalékkal csökken a távhőszolgáltatásban a hődíj. A távhőszolgáltatók május 20-a óta nagyon a kedvében akarnak járni ügyfeleiknek, ugyanis azóta szabad leválni a távhőszolgáltatásról, és megugrott az érdeklődés a váltás iránt.

Néhány nap múlva, szeptembertől 10,5 százalékkal csökken a távhő hődíja – jelentette be Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint. A csökkentést a Magyar Energia Hivatalnak még jóvá kell hagynia. A Főtáv azt reméli, hogy szeptemberig a hivatal befejezi az árellenőrzést, s akkortól változhat az ár.

A távhőszolgáltatás díjában a hődíj aránya a csökkentéssel 70 százalékról 65 százalékra csökken, ezért alapdíj aránya pedig 30-ról 35 százalékra nő.

A hődíj csökkenése egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás esetében éves szinten 19366 forinttal mérséklődik. Figyelembe véve azt, hogy az áfa 25-ról 18 százalékra csökkent augusztustól, a megtakarítás évente közel 24 ezer forint. Ezzel a távfűtés a most kezdődő fűtési idénytől a legolcsóbb fűtési mód Budapesten – emelte ki Kovács Lajos.

A Főtáv novemberben, a hődíj csökkentése után, kezdeményezi az alapdíj mérséklését is. Erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell határoznia, az energiahivatalnak pedig jóvá kell hagynia. A csökkentés tervezett mértékét a vezérigazgató nem kívánta elárulni, de jelezte, hogy a hődíj csökkenéshez hasonló arányút terveznek az alapdíjban is.

A hődíj csökkenését a költségtakarékosság mellett az olcsóbb gázbeszerzés tette lehetővé – magyarázta Kovács Lajos. A társaság fűtőművei és legnagyobb beszállítója, a Budapesti Erőmű kilépett a földgáz szabadpiaca, ezért értek el alacsonyabb beszerzési árakat. Ugyanakkor az áfa mérséklése és az ÖKOplusz program eredményének a hatása is elősegítette a csökkentést.

A Főtáv igyekezetének az az oka, hogy szabad leválni a távfűtésről. Az Alkotmánybíróság május 20-án hirdette ki határozatát, amely alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a távfűtésről való leválást korlátozó fővárosi rendeletet (korábban több vidéki város hasonló tiltása is erre a sorsra jutott). Az átállással foglalkozó cégek szerint azóta megugrott az érdeklődés a 3-5 év alatt megtérülő, 40-50 százalékos díjcsökkentést eredményező váltás iránt.

Tudni érdemes még, hogy a távfűtést adóoldalról is megpróbálják megtámogatni. Az idei évközi adócsomag a júniusig érvényben volt 20, majd egy hónapra, júliusra 25 százalékra emelkedő áfakulcs köréből augusztustól a 18 százalékos, kedvezményes áfakörbe vitte le a távhőszolgáltatást. Ráadásul folyik a lobbizás azért is, hogy jövőre a szuperkedvezményes, most 5 százalékos áfakörbe kerüljön a távhő (de nem biztos, hogy akkor a szuperkedvezményes áfakulcs marad 5 százalék).