Miért esik az OTP?

2009.08.17. 12:29
Az ukrán OTP-leány átstrukturálta a hitelek 30 százalékát. A befektetők aggódnak, hogy ez a szám nőhet.

Az ázsiai tőzsdék hajnali esése és az amerikai határidős indexek szintén meglehetősen rossz teljesítménye alapján kijelenthető, rossz nemzetközi befektetői hangulatban kezdődött a hét, és ennek láttán nem is csodálkozhatunk, hogy a BUX is lefelé vette ma az útját. Az OTP-nek a többi blue chipnél nagyobb esése mögött azonban más hatások is állhatnak. A pénteki gyorsjelentés után délután tartott elemzői konferenciabeszélgetés Ukrajna esetében inkább növelte, mint csökkentette az aggodalmakat. A hangulat nyilván rásegít arra, hogy a piac a negatív hírekre figyeljen.

A konferenciabeszélgetésen elhangzott, hogy a bank Ukrajnában az első félévben a hitelportfólió több mint 30 százalékát átütemezte. Bencsik László vezérigazgató-helyettes szerint a törlesztőrészleteket a bank az érintett hitelek esetében 50-70 százalékkal csökkentette egy fél éves periódusra azzal a szándékkal, hogy csökkentse az ügyfelek válság okozta terheit.

A piac egy részét elbizonytalanította ez a hír, mert azt jelenti, hogy Ukrajnában a hitelek csak mintegy 60 százaléka teljesít rendesen. Amennyiben a gazdaság élénkülése nem lesz elég gyors, úgy a 30 százalék egy része is nem teljesíthetővé válhat.

A hír csak felhívja a figyelmet arra, hogy az ukrán portfólió milyen érzékeny szelete az OTP-nek. Az eredményt követő sajtóbeszélgetésen a menedzsment ugyan jelezte, hogy a portfólió romlása megállt, azonban ez nem csoda, ha ekkora mértékű hitelújrastrukturálás van.